Ημέρα: 5 Απριλίου 2017

  • 0

Ομιλία της Επικεφαλής του Τομέα Ισότητας της Ένωσης Περιφερειών Φ. Βρύνα σε ημερίδα για τη φιλοξενία γυναικών προσφύγων και των παιδιών τους

Αθήνα 5/4/2017

  Δελτίο Τύπου

Ομιλία της Επικεφαλής του Τομέα Ισότητας της Ένωσης Περιφερειών Φ. Βρύνα σε ημερίδα για τη φιλοξενία γυναικών προσφύγων και των παιδιών τους .Διαβάστε εδώ

Η Επικεφαλής του Τομέα Ισότητας των Φύλων της ΕΝ.Π.Ε και Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής κα Φωτεινή Βρύνα, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε) κ. Κώστα Αγοραστό, συμμετείχε σε ημερίδα που πραγματοποίησε η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων με θέμα: «Παρουσίαση του πρωτοκόλλου συνεργασίας για τη φιλοξενία γυναικών προσφύγων και των παιδιών τους στο δίκτυο δομών πρόληψης και καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών».

Το συγκεκριμένο πρωτόκολλο το έχει συνυπογράψει και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας.

Η κυρία Βρύνα στο χαιρετισμό που απεύθυνε, στάθηκε στη σημασία υλοποίησης του συγκεκριμένου εγχειρήματος, περιγράφοντας παράλληλα τους σκοπούς και τους στόχους που περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο πρωτόκολλο συνεργασίας.

Στη συνέχεια, ανέλυσε το ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι Περιφέρειες στη συγκεκριμένη διαδικασία, ενώ στάθηκε και στις σημαντικές προσπάθειες που έχουν καταβάλει οι Περιφέρειες, από την από την αρχή της προσφυγικής κρίσης έως σήμερα, προκειμένου να υλοποιήσουν στο έπακρο τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει και να προσφέρουν βοήθεια στις γυναίκες αυτές που την έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη.

Επιπρόσθετα, η κα Βρύνα αναφέρθηκε στην αναποτελεσματική έως σήμερα διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος από την πλευρά της Κυβέρνησης, τονίζοντας παράλληλα ότι, χρειάζεται εγρήγορση και αποτελεσματικότητα με επαναπροσδιορισμό ρόλων και αρμοδιοτήτων, καθώς πλέον το προσφυγικό – μεταναστευτικό εισέρχεται σε νέα φάση και απέναντι στα ωραία λόγια υπάρχει η σκληρή πραγματικότητα.

 

Ακολουθεί ολόκληρος ο χαιρετισμός της κυρίας Βρύνα

«Κυρίες και Κύριοι,

Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας και το Γραφείο Ισότητας της ΕΝ.Π.Ε, αναγνωρίζοντας από την πρώτη στιγμή, το πόσο σημαντική είναι η παροχή υπηρεσιών σε ευάλωτες ομάδες του προσφυγικού πληθυσμού, όπως είναι οι γυναίκες πρόσφυγες θύματα ή εν δυνάμει θύματα βίας και τα παιδιά τους, καθώς και οι γυναίκες πρόσφυγες αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών, συνυπέγραψε με τους υπόλοιπους συναρμόδιους φορείς, το πρωτόκολλο συνεργασίας για το οποίο συζητάμε σήμερα εδώ.

Σκοπός του συγκεκριμένου πρωτοκόλλου, είναι να υπάρξει συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου με αποτελεσματικό και άμεσο τρόπο, να προσφέρουν την απαραίτητη βοήθεια στις ομάδες αυτές.

Οι στόχοι που τέθηκαν εξαρχής ήταν σαφείς και απλοί.

Αφενός η παροχή καταλύματος εντός των ξενώνων φιλοξενίας, με σκοπό την ασφαλή διαμονή και σίτιση των ανωτέρων κοινωνικών ομάδων και αφετέρου η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, υπό την αίρεση της εξασφάλισης διερμηνείας ή διαπολιτισμικής μεσολάβησης.

Ο ρόλος των Περιφερειών στη συγκεκριμένη διαδικασία περιλαμβάνει:

•           Την παραπομπή, μέσω των Κοινωνικών Υπηρεσιών και των Συμβουλευτικών Κέντρων των Δήμων της κάθε Περιφέρειας, γυναικών της ομάδας-στόχου και τα παιδιά τους στους Ξενώνες Φιλοξενίας του Δικτύου με  συγκεκριμένη διαδικασία.

•           Την ανάληψη της μεταφοράς των γυναικών της ομάδας-στόχου και των παιδιών τους με επιβατικά οχήματα ιδιοκτησίας ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, από και προς τις δομές φιλοξενίας ή όπου αλλού κριθεί αναγκαίο, κατόπιν απόφασης του οικείου δημάρχου ή περιφερειάρχη και

•           Την ενημέρωση αρμοδίως του Ε.Κ.Κ.Α. για τις περιπτώσεις φιλοξενίας γυναικών αιτουσών ασύλου ως υπεύθυνη αρχή για την τήρηση συστήματος καταγραφής, διαχείρισης και παρακολούθησης αιτημάτων στέγασης αιτούντων άσυλο.

Γίνεται λοιπόν σαφές, πως η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας και το Γραφείο Ισότητας, διαδραματίζουν έναν από τους πιο σημαντικούς ρόλους στο συγκεκριμένο εγχείρημα αλλά υπό αρκετά δύσκολες συνθήκες.

Ο συνωστισμός τόσο μεγάλων και ανομοιογενών πληθυσμών στους προσφυγικούς καταυλισμούς για παρατεταμένο διάστημα, είναι ένας παράγοντας που αυξάνει τους κινδύνους και το αίσθημα ανασφάλειας για τις γυναίκες πρόσφυγες.

Σε κάθε περίπτωση, η συμβίωση οικογενειών και γυναικών που ταξιδεύουν μόνες με άνδρες που ταξιδεύουν και αυτοί μόνοι και νιώθουν εγκλωβισμένοι, κάθε άλλο παρά καθησυχαστική μπορεί να χαρακτηριστεί.

Μια ακόμη παράμετρος του προβλήματος, που έχει επισημανθεί και από τις εκθέσεις των διεθνών οργανισμών είναι η έλλειψη γυναικών διερμηνέων. Με δεδομένο ότι οι γυναίκες πρόσφυγες κουβαλάνε σημαντικά τραυματικά βιώματα δεν μπορούν να χτίσουν εύκολα δεσμούς εμπιστοσύνης με άνδρες και να μοιραστούν τις εμπειρίες κακοποίησής τους.

 

Κυρίες και Κύριοι,

Σε ότι αφορά στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας σε σχέση με το πρωτόκολλο συνεργασίας για τη φιλοξενία γυναικών προσφύγων και των παιδιών τους, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι Περιφέρειες κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους, προκειμένου να υλοποιήσουν στο έπακρο τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει και να προσφέρουν βοήθεια στις γυναίκες αυτές που την έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη.

Είναι γεγονός ότι οι όποιες υποδομές που δημιουργήθηκαν στην Ελληνική επικράτεια, μπορεί να μην είναι τέλειες και να δημιουργήθηκαν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και κάτω από πολύ ασφυκτικά πλαίσια, ωστόσο το γεγονός αυτό δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για κανένα.

Δώδεκα μήνες μετά, δυστυχώς τίποτα δεν έχει αλλάξει παρά τις διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης ότι θα γίνει ο διαχωρισμός των προσφύγων, των παράτυπων μεταναστών, των μονογονεικών οικογενειών καθώς και των ασυνόδευτων παιδιών. Τα δε προαναχωρητικά κέντρα υπολειτουργούν ,ενώ όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα η κατάσταση ο αριθμός τους είναι ανεπαρκής.

Η διαχείριση του προσφυγικού μεταναστευτικού ζητήματος, προϋποθέτει συλλογική προσπάθεια και όχι άβατα.

Έγκαιρα η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ζήτησε την άμεση ενίσχυση της στελέχωσης των Υπηρεσιών Ασύλου ώστε να ανταποκριθούν στο μεγάλο όγκο των συσσωρευμένων αιτήσεων και  ανέδειξε το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα ως πρωτόγνωρο με ανθρωπιστική διάσταση και σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις από την υπερσυγκέντρωση στις περιφέρειες πρώτης υποδοχής (Βορείου και Νοτίου Αιγαίου) και ακολούθως στις υπόλοιπες περιφέρειες που επωμίζονται το βάρος της φιλοξενίας.

Ο Πρόεδρος της ΕΝ.ΠΕ και περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός επανειλημμένα μέχρι σήμερα έχει δηλώσει ότι η συμβολή της Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού είναι αδιαμφισβήτητη παρ’ όλο που δεν της έχει δοθεί από την Πολιτεία ρόλος που θα έπρεπε.

Η πολυδιάσπαση και η πανσπερμία φορέων που εμπλέκονται, περισσότερα προβλήματα δημιουργούν παρά επιλύουν, ενώ η ενεργοποίηση τόσων ΜΚΟ, που λαμβάνουν μάλιστα χρηματοδότηση και από την ΕΕ δεν προσιδιάζει σε οργανωμένο κράτος αλλά παραπέμπει σε τριτοκοσμική χώρα.

Η χώρα μας ανέλαβε ένα χρέος ειρήνης, ένα χρέος ανθρωπότητας. Καθώς πλέον το προσφυγικό – μεταναστευτικό εισέρχεται σε νέα φάση και απέναντι στα ωραία λόγια υπάρχει η σκληρή πραγματικότητα, χρειάζεται εγρήγορση και αποτελεσματικότητα με επαναπροσδιορισμό ρόλων και αρμοδιοτήτων

Πρωτοβουλίες όπως το συγκεκριμένο πρωτόκολλο συνεργασίας, αποδεικνύει στην πράξη το πόσο κοντά είμαστε στους συγκεκριμένους ανθρώπους παρά τις σημαντικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και εμείς οι ίδιοι.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας και το Γραφείο Ισότητας της ΕΝ.Π.Ε σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, θα συνεχίσουν τη σημαντική αυτή προσπάθεια, συνεισφέροντας και βοηθώντας με κάθε τρόπο τις ευάλωτες ομάδες του προσφυγικού πληθυσμού»


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Απρίλιος 2017
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930