Αθήνα 11-05-2017
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το θέμα των δασικών χαρτών είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα το οποίο μας επηρεάζει όλους. Πρόκειται για ένα ζήτημα που παραμένει επίκαιρο για πάρα πολλά χρόνια και δυστυχώς διαιωνίζεται έως σήμερα, χωρίς να έχει δοθεί οριστική λύση.
Και τούτο γιατί, η προσέγγιση που έγινε εξ’ αρχής ήταν λανθασμένη. Οι όποιες προσπάθειες έγιναν στη συνέχεια για να διορθωθεί η κατάσταση ήταν και αυτές ημιτελείς και αναποτελεσματικές και αυτό συνεχίζεται σήμερα οδηγώντας μας σε αδιέξοδο.
Ο λόγος για τον οποίο φτάσαμε στο σημερινό αδιέξοδο, έχει να κάνει πρωτίστως με το γεγονός ότι δεν τολμήσαμε από την αρχή να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο και να φτιάξουμε ρεαλιστικούς δασικούς χάρτες. Αλήθεια όμως, πώς θα δημιουργηθούν ρεαλιστικοί δασικοί χάρτες, όταν ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί, με βάση ποιες αεροφωτογραφίες θα γίνουν οι αποτυπώσεις;
Η αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί σήμερα στους πολίτες από την ανάρτηση των δασικών χαρτών είναι άνευ προηγουμένου. Είναι πολλές εκείνες οι περιπτώσεις, όπου έχουν αναρτηθεί ως δασικές περιοχές, περιοχές που είναι ήδη δομημένες και προ πολλού έχουν αλλάξει χαρακτήρα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Δήμος Πεντέλης.
Πατροπαράδοτοι οικισμοί της Πεντέλης όπως είναι η Γκορτσέζα, το Μπουρμπάχτι, ο Νταού Πεντέλης, η κεντρική Πλατεία Αγίας Τριάδας, κατοικούμενοι από το 17ο αιώνα και δομημένοι με άδειες από το 1934 που εμφαίνονται στους υπάρχοντες χάρτες του 1934 ως οικισμοί, να παρουσιάζονται σήμερα ως δασικοί και αναδασωτέοι.
Στην Δημοτική κοινότητα Μελισσίων περιοχές πλήρως δομημένες όπως ο Λόφος Μποκόρου, ο Σαλίγκαρος, η Δεξαμενή, ανεπτυγμένες οικιστικά, με δρόμους δίκτυα κοινής ωφέλειας, που κατοικούνται επί δεκαετίες σε αγροτεμάχια που κατατμήθηκαν και διανεμήθηκαν με αποφάσεις Υπουργού Γεωργίας παρουσιάζονται ως εκτάσεις δασικού χαρακτήρα.
Στη Δημοτική Κοινότητα Πεντέλης παρουσιάζονται πολλά παράξενα στις αποφάσεις των αρμοδίων υπηρεσιών και από αυτά θα σας αναφέρω δύο:
Η Κεντρική Πλατεία Αγίας Τριάδος Πεντέλης που για το ισχύον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο είναι πολεοδομικό κέντρο, για το ΥΠΕΚΑ είναι δασική και αναδασωτέα, παρά το γεγονός ότι είναι δομημένη με άδειες από το 1934 έως το 1937. Οι δασικοί χάρτες οι οποίοι έγιναν με βάση το υπόβαθρο 1934 -1945 εμπεριέχουν οικισμούς της Πεντέλης κατοικημένους από το 17ο αιώνα, εμφανίζονται δε αυτοί ως δασικοί και αναδασωτέοι, την ίδια στιγμή που δασικές εκτάσεις του Πεντελικού εντάχθηκαν τη δεκαετία του ’70 στο σχέδιο γιατί ανήκαν σε κάποιους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, χωρίς καμία έγκριση των δασικών υπηρεσιών ενώ δεν εντάχθηκαν σήμερα στους Δασικούς χάρτες.
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Δυστυχώς ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή και συζητάμε σήμερα εδώ, δεν μας βγάζει από το σημερινό αδιέξοδο καθώς δεν δίνει οριστικές λύσεις.
Προσπαθεί ουσιαστικά να δώσει διευκρινίσεις σε προηγούμενο νομοσχέδιο και είμαι σίγουρη ότι και στο μέλλον θα έρθει ένα επόμενο νομοσχέδιο που θα δίνει διευκρινίσεις γι’ αυτά που δεν διευκρινίζονται σήμερα.
Από την αρχή, που υπήρξε η ανάρτηση των δασικών χαρτών, υπήρξαν πολλά παράπονα από πολίτες για τις πολλές παραλείψεις αλλά και τα λάθη που παρουσίαζαν οι αναρτημένοι χάρτες.
Έντονα παράπονα υπήρξαν επίσης από τους πολίτες και για το μικρό περιθώριο που έδωσε το Υπουργείο για την υποβολή ενστάσεων, ζητώντας να δοθεί παράταση στην καταληκτική ημερομηνία, προκειμένου να τους δοθεί ο απαραίτητος χρόνος ώστε να ενημερωθούν πλήρως για τα νέα δεδομένα αλλά και να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά από μηχανικούς και δικηγόρους.
Αναφορικά με τους δασωθέντες αγρούς. Όλοι ξέρουμε τι συμβαίνει, κυρίως στην περιφέρεια, αλλά όλοι ξεχνάμε αυτήν την πραγματικότητα. Σχετικά με τις εκχερσώσεις. Ξέρουμε ότι υπάρχουν νόμιμες και παράνομες εκχερσώσεις. Και σε αυτό το ζήτημα δεν δίνεται οριστική λύση.
Είναι προφανές ότι όλα αυτά τα προβλήματα τα αφήνουμε να αιωρούνται, οι πολίτες βρίσκονται σε ομηρία καθώς σήμερα καλούνται να δηλώσουν τις περιουσίες τους και να αποδείξουν ότι πράγματι τους ανήκουν καθώς τις ίδιες περιοχές τις διεκδικεί και το Δημόσιο.
Αναφορικά με τις οικιστικές πυκνώσεις. Είναι προφανές ότι έχει δομηθεί σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και με την πυκνότητα που προβλέπεται, πρέπει να εξαιρεθεί, να αντιμετωπιστεί χωριστά σαν μια πραγματικότητα και όλο το υπόλοιπο, που είναι βεβαίως δάσος, να προχωρήσει.
Όμως -και σε αυτό πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή- δε νοείται συνέχιση προστίμων κατασκευής και διατήρησης σε περιοχές οι οποίες εντάσσονται σε αυτές τις οικιστικές πυκνώσεις. Θα πρέπει να υπάρξει αναστολή των όποιων προστίμων έως ότου τελεσιδικήσει η διαδικασία γι’ αυτές τις περιοχές.
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Οι δασικοί χάρτες είναι ένα ζήτημα μείζονος σημασίας. Για να λυθεί χρειάζεται συνεννόηση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Χρειάζεται όλοι να μιλήσουμε συγχρόνως, την ίδια γλώσσα. Γι’ αυτό άλλωστε βλέπουμε το τελευταίο διάστημα, που άρχισαν οι αναρτήσεις των δασικών χαρτών, να φωνάζει, να παραπονιέται όλη η Ελλάδα, η ΚΕΔΕ, οι δήμαρχοι, οι περιφερειάρχες, όλοι. Με την περιβαλλοντική ευαισθησία που πρέπει να έχει ο καθένας αλλά και με ρεαλιστική προσέγγιση αυτού του σύνθετου ζητήματος, πιστεύω ότι πράγματι μπορούμε να δώσουμε πραγματικές λύσεις στα υπαρκτά προβλήματα των συμπολιτών μας.