Ημέρα: 5 Σεπτεμβρίου 2017

  • 0

Ομιλία στη 26η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής “Ενημέρωση – συζήτηση για την αντιμετώπιση των πρόσφατων πυρκαγιών στην Αττική”

Αθήνα 31/8/2017

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Δυστυχώς για ακόμη μια φορά, η ανικανότητα και η αδυναμία της σημερινής Κυβέρνησης στη διαχείριση κρίσιμων καταστάσεων για τη χώρα, είχαν ολέθριες συνέπειες για τους πολίτες.

Η παντελής έλλειψη πρόληψης και σχεδιασμού, είχαν ως αποτέλεσμα τη μεγάλη καθυστέρηση στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Αττική αλλά και γενικότερα στην Ελληνική επικράτεια, γεμίζοντας με στάχτες και αποκαΐδια ολόκληρες περιοχές της χώρας.

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί, τόσο η απουσία των αρμόδιων Υπουργών οι οποίοι εμφανίστηκαν δύο ημέρες μετά σε σύσκεψη στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, όσο και του ίδιου του Πρωθυπουργού ο οποίος εμφανίστηκε τέσσερις ημέρες μετά στις καμένες περιοχές.

Βέβαια θα μου πείτε τι θα έκανε θα έπιανε και αυτός τη μάνικα για να βοηθήσει στην κατάσβεση; Όχι βέβαια αλλά υπάρχει και η ηθική διάσταση.

Χιλιάδες στρέμματα δάσους χάθηκαν, περιουσίες πολιτών εξαϋλώθηκαν μέσα σε ελάχιστα λεπτά, ενώ από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα.

Φωτιές ασφαλώς είχαμε και στο παρελθόν και θα έχουμε και στο μέλλον. Όμως είναι κρίμα, για να μην πω έγκλημα, να αφήνονται ολόκληρες περιοχές στο έλεος του κάθε εμπρηστή και οι κρατικές υπηρεσίες να μην κάνουν τίποτα.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η Κυβέρνηση αντί να αναλάβει τις τεράστιες ευθύνες που της αναλογούν, προσπάθησε κατά την προσφιλή τακτική της, να μεταθέσει τις ευθύνες αλλού, κάνοντας λόγο για «οργανωμένο σχέδιο» προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη με στόχο την απόκρυψη των πραγματικών υπαίτιων.

Ωραία, ας δεχτώ λοιπόν ότι πράγματι υπήρχε οργανωμένο σχέδιο το οποίο μάλιστα το γνώριζε από την αρχή Κυβέρνηση –κατά δήλωση των Υπουργών της-.

Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι, τι ακριβώς κάνατε για να το αποτρέψετε;

Γιατί αν δεν κάνατε τίποτα, αυτό αποδεικνύει στην πράξη την ανικανότητά σας και το πόσο επικίνδυνοι είστε.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Όταν ήρθε η φωτιά, είδαμε την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση κυρίως, για να μην πω αποκλειστικά και πρέπει να το τονίσουμε αυτό, να είναι παρούσες με όσες δυνάμεις μπορούσαν να συγκεντρώσουν.

Την ευθύνη της πυρόσβεσης και το συντονισμό τον είχε η Πυροσβεστική, όπου με τη βοήθεια χειριστών και μηχανημάτων του στρατού καθώς και επιταγμένων ιδιωτικών μηχανημάτων με τους χειριστές τους, προσπαθούσαν την τρίτη ημέρα της φωτιάς, να ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες.

Εκείνο όμως που είδαμε επίσης, ήταν προχειρότητα, αυτοσχεδιασμούς, πολλούς να «διατάζουν» και σίγουρα όλοι να έχουν άποψη για το τι έπρεπε να γίνει χωρίς οι ρόλοι να είναι ευδιάκριτοι.

Γιατί όλα αυτά;

Γιατί απλά δεν υπήρχε σχέδιο, δεν υπήρχε χαρτογράφηση της περιοχής.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Δυστυχώς η ζημιά που υπέστη η Βόρεια Αττική είναι πολύ μεγάλη και απαιτείται μεγάλο διάστημα προκειμένου να αποκατασταθεί, αν ποτέ αποκατασταθεί.

Γεννάτε λοιπόν το ερώτημα γιατί και πως φτάσαμε εδώ.

Μπορεί η Πυροσβεστική να είναι υπεύθυνη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, όμως η Αυτοδιοίκηση  έχει ευθύνη στον τομέα της πρόληψης.

Η ίδια η Περιφερειάρχης έγραφε σε άρθρο της ότι:«οι συνέπειες των δασικών πυρκαγιών (όπως και των άλλων φυσικών καταστροφών) προλαμβάνονται και περιορίζονται υπό την προϋπόθεση ύπαρξης σοβαρού σχεδιασμού, ετοιμότητας, συντονισμού και αποτελεσματικής δράσης. Πράγματα αυτονόητα, λυμένα εδώ και δεκαετίες σε άλλες χώρες, που όμως στην πατρίδα μας αποτελούν τμήμα της ευρύτερης υστέρησης και των δυσλειτουργιών ενός Δημόσιου τομέα που επί χρόνια χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο ανάπτυξης πελατειακών σχέσεων των κομμάτων εξουσίας και όχι ως μηχανισμός υγιούς ανάπτυξης του τόπου».

Εγώ συμφωνώ απόλυτα με τη συγκεκριμένη άποψη.

Ωστόσο οφείλω να ρωτήσω τι έχει γίνει στα ζητήματα της πρόληψης τα τελευταία χρόνια;

Τι είναι αυτό που έχει ριζικά αλλάξει;

Σε ποιες παρεμβάσεις συμφώνησε η Κυβέρνηση με την Περιφερειακή αρχή προκειμένου να αποτραπούν νέες πυρκαγιές;

Ποια μέτρα πρόληψης είχαν ληφθεί για τη φετινή περίοδο;

Πόσα χρήματα και πότε δόθηκαν στους Δήμους και για ποιο ακριβώς σκοπό;

Καθαρίστηκε έστω και ένα τετραγωνικό μέτρο γης ή ανοίχτηκε έστω και ένα μέτρο αντιπυρικής ζώνης;

Πόσες υπογραφές χρειάζονται για να κηρυχτεί μια περιοχή σε έκτακτη ανάγκη;

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Αν κάτι πρέπει να διδαχθούμε είναι ότι η πρόληψη πρέπει να τύχει μεγαλύτερης σημασίας. Όταν ανάβει μια φωτιά, πρέπει να υπάρχει άμεσος εντοπισμός και αντιμετώπιση.

Η εμπειρία λέει, ότι η φωτιά που δεν ελέγχθηκε εν τη γενέσει της, εξελίσσεται σε μεγάλη καταστροφή.

Για το λόγο αυτό απαιτείται:

  • Προληπτικός καθαρισμός των δασών από οτιδήποτε μπορεί να λειτουργήσει ως εύφλεκτη ύλη.
  • Διάνοιξη και άλλων αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων.
  • Δημιουργία Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας.
  • Αναβάθμιση των εναέριων μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας. Δεν γίνεται για παράδειγμα από τα 18 καναντέρ να πετάνε τα 6.
  • Χρήση μέσων σύγχρονης τεχνολογίας που θα βοηθούν στον έγκαιρο εντοπισμό και στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στο αρχικό τους στάδιο.
  • Έμφαση στη συγκράτηση των εδαφών και στα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα.
  • Αποτελεσματικός συντονισμός κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Πυροσβεστικής, Δασικής Υπηρεσίας, Αυτοδιοίκησης, κ.λπ.), υπό την επίβλεψη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας
  • Η επιτροπή Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής της Περιφέρειας θα πρέπει να παίζει πιο ουσιαστικό ρόλο.  Θα μπορούσε να συνεδριάζει πιο τακτικά προκειμένου να έχει επιτελικό ρόλο, με τη συμμετοχή αντιπροσώπων των Δήμων έτσι ώστε να γίνεται έγκαιρη καταγραφή των αναγκών για σωστή διαχείριση και κατανομή των πόρων.

Θέλω να ελπίζω ότι από εδώ και στο εξής, ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν και πως η πρόσφατη περιπέτεια της Αττικής να έχει κάνει τους αρμόδιους πιο υπεύθυνους και πιο αποτελεσματικούς.

Σας ευχαριστώ.


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Σεπτέμβριος 2017
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930