Μήνας: Νοέμβριος 2017

  • 0

ΟΜΙΛΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ 2018

Αθήνα 30/11/2017

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Συζητάμε σήμερα για τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής για το έτος του 2018.

Ουσιαστικά πρόκειται για τον τέταρτο κατά σειρά προϋπολογισμό που καταθέτει η σημερινή Περιφερειακή αρχή και ο οποίος φυσικά συνοδεύεται –όπως και όλοι οι προηγούμενοι- από τις ίδιες τυμπανοκρουσίες αναφορικά με το κοινωνικό αλλά και αναπτυξιακό πρόσημο που παρουσιάζει.

Αυτά βέβαια ισχύουν μόνο στα χαρτιά, καθώς είναι πολύ πιθανό ο σημερινός προϋπολογισμός –όπως άλλωστε και όλοι οι προηγούμενοι- να μην εφαρμοστούν και να μην εκπληρώσουν τους στόχους που έχουν τεθεί.

Βέβαια αναμένουμε και φέτος η Περιφερειακή αρχή, κατά την προσφιλή της τακτική, να βρει κάποια δικαιολογία και να μεταθέσει τις ευθύνες προκειμένου να δικαιολογηθεί για τη δική της ανικανότητα και κωλυσιεργία.

Να θυμίσω ότι για την αστοχία του Προϋπολογισμού του 2015 έφταιγε η προηγούμενη Περιφερειακή αρχή που είχε την ευθύνη της κατάρτισής του.

Για την αστοχία του Προϋπολογισμού του 2016 έφταιγαν τα capital control και η στάση πληρωμών.

Περιμένουμε να ακούσουμε σήμερα σε ποιους λόγους οφείλεται η αστοχία του τρέχοντος οικονομικού έτους.

Περιμένουμε να ακούσουμε σήμερα, τι είναι αυτό που θα αλλάξετε προκειμένου να μη χαθεί ένα ακόμη οικονομικό έτος.

 

Κυρίες και Κύριοι,

Για μια ακόμη φορά, η Περιφερειακή αρχή χωρίς να έχει καμία απολύτως πρόθεση να συνεργαστεί και να ακούσει τις προτάσεις και από τις άλλες εκλεγμένες παρατάξεις, κατέθεσε τον Προϋπολογισμό του 2018.

Ένας προϋπολογισμός που συνοδεύεται από μεγάλα λόγια και από πολλά «θα».

Στην πράξη όμως, πρόκειται για ένα προϋπολογισμό, που περιλαμβάνει ελάχιστη παραγωγή νέου έργου, θέτει υψηλούς αλλά ταυτόχρονα και ανέφικτους στόχους προφανώς για να δημιουργήσει εντυπώσεις, χαρακτηρίζεται από έλλειψη σχεδιασμού και προγραμματισμού αλλά και από ανισοκατανομή πόρων ανάμεσα στους δήμους της Αττικής χωρίς όμως να δικαιολογείται επαρκώς για πιο λόγο γίνεται αυτό.

Το μόνο σίγουρο είναι πως ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός είναι μη αναπτυξιακός, ελάχιστα κοινωνικός, με περικοπή σημαντικών κονδυλίων.

 

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Σήμερα θα έπρεπε να συζητάμε για ένα προϋπολογισμό, που θα έδινε ώθηση στην ανάπτυξη, με στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της καινοτομίας και της απασχόλησης.

Θα έπρεπε να συζητάμε για το αύριο της Περιφέρειας Αττικής και πως θα εκμεταλλευτούμε με τον πιο παραγωγικό τρόπο τους πολύτιμους κοινοτικούς πόρους του ΕΣΠΑ.

Αντ’ αυτού, η σημερινή Περιφερειακή αρχή αδυνατώντας να ασκήσει μια σύγχρονη πολιτική, παραμένει προσκολλημένη στο χθες, προσπαθώντας μέσα από οικονομικές αλχημείες να ικανοποιήσει κομματικές σκοπιμότητες.

Σημαντικά έργα τα οποία θα δώσουν πολλαπλάσια προστιθέμενη αξία τόσο στην Περιφέρεια όσο και στη χώρα παραμένουν ανενεργά οι έχουν παραπεμφθεί στις καλένδες.

Η ανακατασκευή παιδικών χαρών, ο καλωπισμός δημόσιων χώρων, η αγορά (μίσθωση) κτιρίου για τη στέγαση της Περιφέρειας Αττικής, τα μικρά σε κλίμακα έργα στα οποία έχετε στρέψει την προσοχή σας, είναι μεν καλά και απαραίτητα καθώς βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών, ωστόσο δεν μπορούν να συγκριθούν με τα μεγάλα έργα που θα μπορούσαν να είχαν ξεκινήσει στη Περιφέρεια και τα οποία θα είχαν προσφέρει νέες θέσεις εργασίας, θα είχαν εκσυγχρονίσει την Περιφέρεια Αττικής, θα είχαν συνεισφέρει στην αύξηση του ΑΕΠ καθώς θα είχαν συμπαρασύρει παράπλευρες επενδύσεις, δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις αναγωγής της Περιφέρειας σε μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή πόλη.

Συμπερασματικά, είμαστε για άλλη μια φορά μπροστά σε ένα προϋπολογισμό, που δεν φέρνει τίποτα καινοτόμο και χωρίς να είναι ξεκάθαρο τι πραγματικά προσπαθείτε να υλοποιήσετε το επόμενο έτος.

Η μόνη λύση είναι η ανάπτυξη και αυτή θα έρθει μόνο μέσα από επενδύσεις.

Για να υπηρετήσεις όμως αυτή την πολιτική, πρέπει να την πιστεύεις, να τη νοιώθεις, να την ζεις. Οι επενδύσεις για εμάς είναι επιλογή, ενώ για εσάς είναι ανάγκη όταν δεν μπορείτε να τις αποφύγετε. Αυτή είναι και η μεγάλη μας διαφορά.

Σας ευχαριστώ.


  • 0

«Η ανοχή είναι συνενοχή», το μήνυμα ΕΝΠΕ, Τομέα Ισότητας στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά γυναικών

faska_enpe_new

Αθήνα 29/11/2017

Δελτίο Τύπου

«Η ανοχή είναι συνενοχή», το μήνυμα ΕΝΠΕ, Τομέα Ισότητας στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά γυναικών .Διαβάστε εδώ

«Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες γυναίκες, αποφασίζουν να «βγουν» από το φαύλο κύκλο της κακοποίησης και να ξαναπάρουν τη ζωή στα χέρια τους. Η σιωπή λοιπόν αρχίζει να σπάει και είναι καιρός να πάψουμε όλοι να ανεχόμαστε την άσκηση βίας σε βάρος των γυναικών. Η ανοχή είναι συνενοχή», τόνισε η Επικεφαλής του Τομέα Ισότητας της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) κα Φωτεινή Βρύνα σε εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από τη ΔΕΠΙΣ του Δήμου Κηφισιάς, τη ΔΕΠΙΣ του Δήμου Ωρωπού και από την Ένωση Γυναικών Γλυφάδας «Εμείς» στα πλαίσια εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά γυναικών

«Το μήνυμα της ημέρας είναι να σπάσουμε τη σιωπή και να αρχίσουμε να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας, διότι ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, ανεξάρτητα από το φύλο, τη φυλή, την οικονομική κατάσταση, την κοινωνική θέση είναι δείγμα πολιτισμού και προόδου», υπογράμμισε η κα Φωτεινή Βρύνα και πρόσθεσε:

«Οι επιπτώσεις της βίας κατά των γυναικών, λόγω φύλου, είναι ανυπολόγιστες σε κάθε επίπεδο. Η βία κατά των γυναικών διαρρηγνύει τα δικαιώματα στη ζωή, την ελευθερία και την ασφάλεια· θίγει την αξιοπρέπεια και την αυτονομία γυναικών και κοριτσιών.

«Είναι ώρα να πάψουν τέτοια φαινόμενα βίας να ταλανίζουν τον κόσμο και οι δράστες δεν πρέπει πλέον να έχουν το περιθώριο να δρουν ανενόχλητοι», επισήμανε η κα Βρύνα και σημείωσε ότι το Γραφείο Ισότητας των Φύλων της ΕΝ.Π.Ε. μπορεί με κάθε πρόσφορο τρόπο να στηρίξει όποια προσπάθεια γίνεται για την αντιμετώπιση του φαινομένου καθώς και να ενισχύσει τις υφιστάμενες δομές στήριξης των γυναικών.

 


  • 0

ΟΜΙΛΙΑΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΛΗΜΜΥΡΑ ΣΤΗ ΜΑΝΔΡΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Αθήνα 28/11/2017

Κυρίες και Κύριοι,

Θέλω ειλικρινά, να εκφράσω τη θλίψη μου για τον τραγικό θάνατο 23 συμπολιτών μας, καθώς και την αγωνία μου για την τύχη των αγνοουμένων.

Δυστυχώς το 2014 σε ερώτηση τότε για τις πλημμύρες, σας είχα επισημάνει ότι θα θρηνήσουμε και ανθρώπινες ζωές αν δεν ληφθούν σύντομα μέτρα.

Ειλικρινά θα ήθελα να μην είχα επιβεβαιωθεί, όμως ήρθε η 15η Νοεμβρίου 2017 -τρία χρόνια μετά- και οι φόβοι μου δυστυχώς έγιναν πραγματικότητα.

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις στην Δυτική Αττική, βρήκαν την περιοχή απροστάτευτη. Δεν έγινε καμιά ενέργεια για πρόληψη της συμφοράς με αποτέλεσμα να θρηνούμε πολλές ανθρώπινες ζωές και αμέτρητες καταστροφές στη Μάνδρα και στη Νέα Πέραμο.

Εδώ και λίγες μέρες η πόλη της Μάνδρας είναι αγνώριστη, οι πολίτες της έχουν λυγίσει. Η απόγνωση έχει σκεπάσει τη ζωή τους.

Από την πρώτη στιγμή που βρεθήκαμε εκεί, είχαμε πολλά αναπάντητα ερωτήματα για όσα βλέπαμε να συμβαίνουν.

Την ώρα που υπήρχαν νεκροί και πολλοί αγνοούμενοι καταλαβαίναμε με όσα βλέπαμε, ότι δυστυχώς όσο περνούσε η ώρα ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.

Στην προσπάθειά μας να καταλάβουμε τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την ανείπωτη τραγωδία, απλοί πολίτες αλλά και εκπρόσωποι των φορέων μας έλεγαν ότι τα αντιπλημμυρικά έργα στη Μάνδρα και στη Νέα Πέραμο έχουν κολλήσει λόγω της γραφειοκρατίας.

Μιας γραφειοκρατίας που εσείς καταγγέλλατε πριν αναλάβετε την Περιφερειακή αρχή και που μέχρι σήμερα -τρία χρόνια μετά- δεν έχετε κάνει τίποτα για να την αντιμετωπίσετε και μάλιστα με Κυβέρνηση φιλικά προσκείμενη σε εσάς.

Ακούσαμε μάλιστα ότι για την τραγωδία ευθύνεται ο Δασάρχης.

Ακούμε την κυβέρνηση να ψελλίζει ότι φταίει η κλιματική αλλαγή.

Για τις πλημμύρες μέχρι το 2014 για ότι γινόταν έφταιγε η εκάστοτε Κυβέρνηση, για τις πλημμύρες από το 2014 και μετά φταίει η κλιματική αλλαγή.

Όταν το 2014 συζητούσαμε το συγκεκριμένο θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο με αφορμή τις τότε πλημμύρες θυμάμαι ότι ο αγαπητός κ. Γαβρίλης είχε πει ότι: «δεν φταίει η Περιφέρεια που έβρεξε. Όποιος το δηλώνει παρακαλώ να αποσυρθεί, είναι υπερβολή. Το δεύτερο, απουσίαζε η Περιφέρεια. Το είπε η εκπρόσωπος του Συνδυασμού 180ο. Δεν το λέει ο λαός, δεν το λένε οι πολίτες, δεν το λένε οι πληγέντες».

Αλήθεια τα ίδια ισχυρίζεστε και σήμερα;

Η Περιφέρεια δεν φέρει καμία ευθύνη;

Δεν είχατε προειδοποιηθεί από τη μετεωρολογική υπηρεσία για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα;

Πως ακριβώς έκανε αισθητή την παρουσία της η Περιφέρεια εκείνες τις δύσκολες ώρες;

 

Τι έκανε για να προλάβει;

Δυστυχώς τίποτα!!!

Εσείς κ. Καραμάνο στην τοποθέτησή σας τον Οκτώβριο του 2014 λέγατε ότι «θα προχωρήσουμε με σχέδιο έχοντας σαν κατεύθυνση ένα συνολικό αντιπλημμυρικό σχεδιασμό που θα λύσει το πρόβλημα σε λίγα χρόνια οριστικά στην Αττική, με συγκεκριμένα βήματα και με πολύ μεγάλη ευαισθησία στις περιοχές που ζουν αυτοί οι πολίτες που θέλουν να τους κάνουν κάποιοι πολίτες Β’ κατηγορίας».

Αλήθεια τι έγινε με το σχέδιο που θα εκπονούσατε;

Σε ποιο βαθμό έχει ολοκληρωθεί και υλοποιηθεί;

Εδώ δεν είμαστε για να αντιπαρατεθούμε Κυρίες και Κύριοι και μάλιστα όταν υπάρχουν νεκροί. Πρέπει όμως να αποφασίσουμε εδώ και τώρα και να δοθεί άμεση λύση.

Να δεχθώ ότι το 2014 ήσασταν νέα Περιφερειακή αρχή σήμερα όμως έχετε το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης.

Τρία χρόνια μετά τι έχετε κάνει;

Να σας πω εγώ τι έχετε κάνει.

Ένα εργάκι εδώ, ένα εργάκι παραπέρα που δεν συνδέονται καν μεταξύ τους, χωρίς να υπάρχει πραγματικός συνολικός σχεδιασμός αλλά σχετίζεται με το ποιος Δήμος θέλει τι, και ποιος Δήμαρχος έχει καλές σχέσεις με την Περιφερειακή αρχή.

Αυτό το πράγμα έχει πάει μακριά. Όλο αυτό τον καιρό σας το είπαμε πολλές φορές ότι υλοποιείτε έργα βιτρίνας και δεν θέλετε να το καταλάβετε και έτσι φτάσαμε σήμερα εδώ.

Μεγάλη ευθύνη όμως έχει και η σημερινή Κυβέρνηση, καθώς είχε εγκεκριμένους ευρωπαϊκούς πόρους ύψους 76 εκ. ευρώ στη διάθεσή της για αντιπλημμυρικά έργα στη Δυτική Αττική και οφείλει σήμερα κιόλας να δώσει εξηγήσεις όχι μόνον γιατί δεν τα πραγματοποίησε, αλλά και που διοχέτευσε τα συγκεκριμένα κονδύλια.

Μάλιστα, τα 76 εκ. ευρώ ήταν δεσμευμένα κοινοτικά κονδύλια και μαζί με την εθνική συμμετοχή ανέρχονταν συνολικά σε 95 εκ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να θωρακίσουν τις περιοχές που επλήγησαν, αν η Κυβέρνηση δεν είχε ολιγωρήσει.

Κυρίες και Κύριο Συνάδελφοι,

Όλα τα ανωτέρω, αποδεικνύουν στην πράξη ότι η Περιφέρεια Αττικής ήταν ενήμερη, ωστόσο υπήρχε έλλειψη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικής προστασίας, ενώ οι όποιες ενέργειες, έγιναν με μεγάλη καθυστέρηση, όταν ήταν ήδη πολύ αργά.

Ειλικρινά δεν θέλω να σκέφτομαι τι θα έλεγε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ εάν βρισκόταν αυτός στην αντιπολίτευση και εμείς στην Κυβέρνηση, εάν είχε συντελεστεί μια τέτοια τραγωδία.

Σταματήστε να κρύβεστε πίσω από τον Δασάρχη, πίσω από τον κρατικό υπάλληλο, πίσω από έναν δικό σας υπάλληλο.

Για όλα μπορεί να φταίει ο δασάρχης. Για ένα πράγμα σίγουρα όμως δε φταίει, για τη διαχείριση της κατάστασης.

Η διαχείριση της κατάστασης και η προστασία της ζωής των πολιτών, ήταν και είναι αποκλειστική δική σας ευθύνη.

Σας ευχαριστώ.


  • 0

Μιά ανείπωτη τραγωδία στη Μάνδρα και στη Νέα Πέραμο

fasaka_180

 

Αθήνα 15/11/2017

Δελτίο Τύπου

«Αυτό που συμβαίνει στη Μάνδρα είναι μια ανείπωτη τραγωδία» δήλωσε η Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής με το συνδυασμό 180  μοίρες η Αττική Αλλάζει Πρόσωπο Φωτεινή Βρύνα,εκφράζοντας τη βαθιά της θλίψη για τις καταστροφές, τις απώλειες περιουσιών και πάνω απ’ όλα για τους συνανθρώπους μας που χάθηκαν, όπως είπε κατα την  επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές Μάνδρας και Νέας Περάμου.

Σύμφωνα με τον κ.Βρύνα, η Περιφέρεια και η Κυβέρνηση πρέπει να σταθεί στο πλευρό των κατοίκων και να τους παράσχει το ταχύτερο δυνατόν κάθε δυνατή στήριξη.


  • 0

Ομιλία μου στο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΕΝ.ΠΕ και του γραφείου Ισότητας της ΕΝ.ΠΕ

Αθήνα 31/1020017

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΠΕ.ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΝΠΕ ΜΕ ΘΕΜΑ “ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ”

Κυρίες και Κύριοι,

     Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας εδώ.

    Το σημερινό συνέδριο,  συνδιοργανώνεται από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος και το Γραφείο Ισότητας της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος.

    Σκοπός του σημερινού συνεδρίου, είναι η ανταλλαγή απόψεων και η διεξαγωγή μιας παραγωγικής συζήτησης, σε σχέση με ένα ζήτημα ιδιαίτερα σημαντικό, το οποίο αφορά στην έμφυλη εμπειρία των γυναικών στην πολιτική.

     Η ισότητα των φύλων, συνιστά θεμελιώδες δικαίωμα για όλους και όλες καθώς και στοιχειώδη αξία για κάθε δημοκρατία.

     Προκειμένου να διασφαλιστεί το συγκεκριμένο δικαίωμα, δεν απαιτείται μόνο η νομική αναγνώριση της ισότητας των φύλων, αλλά και η εφαρμογή της σε πολλαπλούς τομείς της ζωής μας: πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό.

Το πρώτο επίσημο διεθνές κείμενο, που υιοθετεί τη στρατηγική και τον όρο «ένταξη της διάστασης ή οπτικής του φύλου σε όλες τις πολιτικές», παρουσιάστηκε στην 4η Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ στο Πεκίνο, γνωστή και ως «Πλατφόρμα Δράσης του Πεκίνου».

     Σύμφωνα λοιπόν με τα συμπεράσματα της συγκεκριμένης διάσκεψης:

     « επίτευξη του στόχου της ίσης συμμετοχής των γυναικών και των ανδρών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, θα επιφέρει την ισορροπία, η οποία θα αντικατοπτρίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τη σύνθεση της κοινωνίας και είναι απαραίτητη, ώστε να ενδυναμωθεί η δημοκρατία και να προωθηθεί η ορθή λειτουργία της τελευταίας»

     Σήμερα, παρά τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν λάβει χώρα, προκειμένου να αμβλυνθούν οι όποιες ανισότητες, εξακολουθεί να υπάρχει αδυναμία, να διατυπωθούν και να ακουστούν οι θέσεις των γυναικών στην πολιτική και γενικότερα στη δημόσια σφαίρα, γεγονός που οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό, στην άνιση αντιπροσώπευση και συμμετοχή των γυναικών σε θεσμικές δομές, όπως τα Κέντρα Λήψης Πολιτικών Αποφάσεων.

  Είναι σαφές ότι, η συστηματική ενίσχυση της πολιτικής συμμετοχής των γυναικών, χρειάζεται να επεκταθεί πέρα από την απλά αριθμητική αύξησή τους, καθώς αν και το ποσοστό αντιπροσώπευσης των γυναικών έχει αυξηθεί –γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τις πρόσφατες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στην Ελλάδα- η πρόοδος που έχει σημειωθεί είναι σημαντικά ελάχιστη.

     Οι συνταγές και τα εργαλεία του παρελθόντος, δεν αρκούν για να προβλέψουμε και να αντιμετωπίσουμε το παρόν και το μέλλον. Έχουμε ανάγκη από νέες στρατηγικές και ευέλικτες πολιτικές, που θα ανταποκρίνονται στα διαφορετικά δεδομένα των χωρών.

     Χρειαζόμαστε ρεαλιστικούς στόχους, που θα συμβάλουν στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων και της θέσης των γυναικών στις σημερινές συνθήκες της κρίσης. Ιδιαίτερα στις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου – όπως η Ελλάδα – που πλήττονται περισσότερο.

Κυρίες και Κύριοι,

     Η αύξηση του αριθμού των γυναικών, τόσο σε επίπεδο αντιπροσώπευσης, όσο και στα Κέντρα Λήψης Πολιτικών Αποφάσεων, σχετίζεται άμεσα και άρρηκτα, με τον ορθό σχεδιασμό στρατηγικών και πολιτικών.

Στόχος του Γραφείου Ισότητας των φύλων της ΕΝ.Π.Ε, είναι να συμβάλουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό, στην τροποποίηση της ισχύουσας κατάστασης για τις γυναίκες πολιτικούς και γενικάγια τις γυναίκες που επιθυμούν να εμπλακούν στην πολιτική

Το σημερινό συνέδριο σηματοδοτεί μια νέα φάση στις προσπάθειές μας για την προώθηση της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών, ενώ παράλληλα δίνει έμφαση σε ιδιαιτέρως σημαντικούς τομείς προτεραιότητας που απαιτούν ανάληψη δράσης. Επιπλέον, τονίζεται η επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστεί στην πράξη  η έννοια της ισότητας των φύλων σε όλες τις πολιτικές που ακολουθούνται, καθώς και στα χρηματοδοτικά προγράμματα της χώρας μας.

Σήμερα είμαστε το 30% της συμπλήρωσης των ψηφοδελτίων. Μετά όμως από αυτό τι γίνεται;;;

Ήρθε ο καιρός να μιλάμε για αύξηση της ποσόστωσης στο 40%, φυσικά θα μπορούσαμε να συζητάμε και το 50%.

     Η δημοκρατική διακυβέρνηση, δεν είναι μόνο αιτούμενο για την επίτευξη της ισότητας των δύο φύλων, αλλά είναι κυρίως απαίτηση της κοινωνίας και ως τέτοια θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε.

 Τελειώνοντας θα ήθελα να σας πω ότι για τα επόμενα χρόνια το Γραφείο Ισότητας των φύλων της ΕΝ.Π.Ε θα δίνει προτεραιότητα σε πέντε βασικούς τομείς για ανάληψη δράσης, όπως αυτοί αναφέρονται στο εγχειρίδιο της ΕΕ για τη στρατηγική δέσμευση για την ισότητα των φύλων 2016-2019:

‣ αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας και της ισότιμης οικονομικής ανεξαρτησίας γυναικών και ανδρών·

‣ μείωση των διαφορών μεταξύ των φύλων όσον αφορά τους μισθούς, τις αποδοχές και τις συντάξεις και, κατ’ επέκταση, καταπολέμηση της φτώχειας των γυναικών·

‣ προώθηση της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων·

‣ καταπολέμηση της βίας λόγω φύλου και προστασία και στήριξη των θυμάτων· και

‣ προώθηση της ισότητας των φύλων και των δικαιωμάτων των γυναικών παγκοσμίως.


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Νοέμβριος 2017
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930