Μήνας: Ιούνιος 2018

Έφυγαν τα δύσκολα…….. Έρχονται τα χειρότερα

 

Αθήνα 27/6/2018

Τον Αύγουστο θα έχουμε το τέλος της δανειακής σύμβασης, αλλά όχι και το τέλος των Μνημονίων. Πρακτικά τελειώνει το 3ο Μνημόνιο αλλά ξεκινά ένα άλλο, ανεξαρτήτως με το αν η Κυβέρνηση θέλει να το αποκαλεί συμπληρωματικό, για τους δικούς της λόγους. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα καινούργιο μνημόνιο, με την κυβέρνηση να  δεσμεύει τη χώρα:

  • για την τήρηση όλων όσων ήδη επέβαλε,
  • για την επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του Α.Ε.Π. μέχρι το 2022
  • για αυστηρή εποπτεία -που δεν υπήρξε σε καμία άλλη περίπτωση χώρας που βγήκε από το μνημόνιο και τέλος
  • για την εφαρμογή επιπλέον μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ το 2019 και το 2020.

Πρόκειται για μέτρα που φτάνουν τα 5,1 δις ευρώ και αφορούν :

  • σε άλλη μια μείωση των συντάξεων από το 2019
  • σε επιπλέον μείωση του αφορολόγητου από το 2020.
  • στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ σε όλα τα νησιά
  • στην πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Όπως γίνεται αντιληπτό από τα ανωτέρω, το μόνο που δεν επιβεβαιώνεται είναι η εφαρμογή των περίφημων «αντίμετρων» που είχε εξαγγείλει η Κυβέρνηση. Αντίθετα εκείνο που επιβεβαιώνεται είναι ότι, τα συγκεκριμένα μέτρα θα πλήξουν πιο πολύ τους οικονομικά ασθενέστερους.

Με μέτρα που ήδη ψήφισε η Κυβέρνηση :

  • Όλοι θα πληρώνουμε επιπλέον φόρο 660 ευρώ
  • Για πρώτη φορά θα πληρώσουν φόρο και οι εργαζόμενοι των 500 ευρώ.
  • Οι χαμηλόμισθοι θα χάσουν ένα μηνιάτικο
  • Οι χαμηλοσυνταξιούχοι δύο έως και τρεις συντάξεις.

Επομένως, για ποια έξοδο από τα Μνημόνια μιλούν;

Έλεγαν ότι θα διαγράψουν «το επαχθές και επονείδιστο χρέος». Μιλούσαν για αντικατάσταση των ελληνικών ομολόγων με νέα που θα συνεπάγονταν σημαντική απομείωση χρέους.

Δυστυχώς, η χώρα έχασε άνευ λόγου τρία ολόκληρα χρόνια, με ανυπολόγιστη ζημιά για την οικονομία.

Απέναντι λοιπόν σε μια τέτοια αναξιόπιστη Κυβέρνηση, η οποία με τις πολιτικές και οικονομικές της επιλογές συνεχίζει το αδιέξοδο, χρειάζεται μια άλλη πορεία, μια διαφορετική πολιτική.

Ο τόπος έχει ανάγκη από μια αξιόπιστη Κυβέρνηση, η οποία θα κάνει πραγματικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να μπορέσει μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα να ξανασυζητήσει τους δημοσιονομικούς στόχους με τους πιστωτές μας και να πετύχει ενδεχομένως για τα τελευταία 2, 3 χρόνια αυτής της πενταετούς περιόδου χαμηλότερα πλεονάσματα.

Έτσι θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει αυτά τα πλεονάσματα για να μειώσει και άλλο τους φόρους και για να κάνει στοχευμένες κοινωνικές παροχές, με στόχο την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής συνοχής


Καλύτερες μέρες. Αλήθεια ή ουτοπία;

Αθήνα 8/6/2018

Η Κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι έρχονται καλύτερες μέρες καθώς αρχίζει να καταγράφεται μία μικρή έστω ανάπτυξη. Αλήθεια ή ουτοπία;

Ουτοπία θα έλεγα εγώ και μαζί με εμένα πιστεύω κι αρκετοί άλλοι πολίτες.

Και δεν το λέμε βέβαια μόνο εμείς. Αρκεί να δει κανείς την κατάσταση στην οικονομία και την καθημερινότητα που βιώνουν οι Έλληνες σήμερα, καθώς πληρώνουμε δυσβάσταχτους φόρους και εισφορές, για χαμηλής ποιότητας δημόσιες υπηρεσίες.

Είναι απίστευτο αν αναλογιστεί κανείς, ότι μια μέση ελληνική οικογένεια με δύο παιδιά, πληρώνει φόρους μεγαλύτερους από τους αντίστοιχους στη Σουηδία και στην Δανία. Την ίδια στιγμή, τα τελευταία στοιχεία καταγράφουν και νέα ανοδική τάση στις ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς σήμερα περίπου 1.2 εκ. συμπολίτες μας έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία συνολικού ύψους 31.869 εκατομμυρίων ευρώ, με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, μόνο στο πρώτο τρίμηνο του 2018, να έχουν αυξηθεί κατά 585 εκατομμύρια ευρώ ενώ συγκριτικά με το 2014, να έχουν αυξηθεί κατά 131%.

Στα παραπάνω, έρχονται να προστεθούν και νέες μειώσεις συντάξεων και του αφορολογήτου ορίου, μέτρα που υπέγραψε η κυβέρνηση λόγω του καταστροφικού πρώτου εξαμήνου του 2015 και τα οποία θα πλήξουν για μια ακόμη φορά, όλους τους Έλληνες και κυρίως τους πιο αδύναμους. Ο αυξημένος ΕΝΦΙΑ, ο υψηλός Φ.Π.Α., οι δυσβάσταχτες εισφορές και οι φόροι εξακολουθούν να επιβαρύνουν τους πάντες.

Δημαγωγούν όταν μιλούν για το «τέλος των Μνημονίων». Ουσιαστικά μιλάμε μόνο για την τυπική λήξη του 3ου προγράμματος. Τον Αύγουστο, σταματά η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της χώρας, δε σταματούν όμως και τα προβλήματα, αφού θα πρέπει να αναζητήσουμε πόρους από τις αγορές. Ακόμη διατηρούνται, όλες οι σκληρές υποχρεώσεις της χώρας. Αυτές που μας φόρτωσε η σημερινή κυβέρνηση, για πολλά χρόνια ακόμα, με αυτό που αποκαλούμε 4ο Μνημόνιο. Με μέτρα 5,1 δις, με περικοπές συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου, που ήδη έχουν ψηφιστεί.

Καθαρή έξοδος, λοιπόν, από τα Μνημόνια δεν υπάρχει. Είναι άλλο ένα ψέμα των κυβερνώντων που σκοπό έχουν να χρυσώσουν το χάπι των μέτρων, που έρχονται και για τα οποία φέρουν ακέραιη την ευθύνη.

 


Δύο ώρες στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια

Αθήνα 31/5/2018

Διαβάστε εδώ  στο Site Alfa Free Press ” Δύο  ώρες στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια”

Παρασκευή 9.30 το πρωί, περνώ την εξωτερική είσοδο του  Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια στη Μυτιλήνη, συμμετέχοντας σε κλιμάκιο που επισκέφθηκε το νησί της Μυτιλήνης.

Μαζί, η Προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας & Αντιμετώπισης Πολλαπλών Διακρίσεων της ΓΓΙΦ, και η εκπρόσωπος της Διεθνούς UNICEF για προπαρασκευαστικές συναντήσεις.

Ήμουν προετοιμασμένη να έρθω αντιμέτωπη με τον ανθρώπινο πόνο, όμως αυτό που είδα ξεπέρασε κάθε φαντασία.

Λυόμενα, κοντέινερ και σκηνές ακόμα και στον ελάχιστο χώρο που έχει μείνει ελεύθερος.

Κάτω από τα λίγα δένδρα περιμένουν καθισμένοι σε παγκάκια και στο χώμα δεκάδες άνθρωποι, να μπορέσουν να πάρουν τα χαρτιά τους, από τα οποία θα εξαρτηθεί το μέλλον τους.

7300 ψυχές όλοι μαζί.

Άντρες μόνοι, γυναίκες μόνες, οικογένειες. Ευάλωτες ομάδες και 157 παιδιά μόνα τους, που είτε έχασαν τους γονείς στον πόλεμο, στο ταξίδι, είτε δε τους γνώρισαν ποτέ.

Την προσοχή τραβά μία τέντα που είναι με ζωγραφιές παιδιών,το ξύλινο τραπέζι, τα παγκάκια κι ένα επιτραπέζιο ποδοσφαιράκι. Εδώ τα παιδιά παίζουν και ζωγραφίζουν όση ώρα οι γονείς τους ασχολούνται με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Εκεί που στέκεσαι με σεβασμό είναι οι εργαζόμενοι σε αυτή τη δομή. Περίμενα να είναι τουλάχιστον αποστασιοποιημένοι – αντ΄αυτού συζητώντας μαζί τους, μου προκάλεσε εντύπωση η ανθρωπιά, η έγνοια τους και το πώς γνώριζαν σχεδόν τις ιστορίες και τα προβλήματα όλων όσων ζούσαν εκεί.

Μιλήσαμε με το Διοικητή του ΚΥΤ θέλοντας να λύσουμε τις απορίες μας γύρω από τη διαδικασία χορήγησης ασύλου. Με ποιον τρόπο διαχωρίζεται ο πρόσφυγας από τον μετανάστη και ποια είναι τα δικαιώματα του πρόσφυγα; Πρόκειται για τη διαφοροποίηση ανάμεσα στον πρόσφυγα –που πριν κάποια χρόνια τον λέγαμε πολιτικό πρόσφυγα, στον οικονομικό μετανάστη και στον παράνομο μετανάστη.

Συμπερασματικά, τα βασικά ζητήματα είναι:

Η άμεση εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής από την πλευρά της Τουρκίας.

Η άμεση ενεργοποίηση των διαδικασιών επαναπροώθησης των παράνομων μεταναστών που εισέρχονται σε ελληνικό έδαφος και δεν εμπίπτουν στο καθεστώς προστασίας των προσφύγων.

Επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτημάτων του ασύλου

Η ενίσχυση της φύλαξης και της προστασίας των συνόρων και των θαλασσίων ορίων της χώρας.

Απόλυτη διαφάνεια στη διαχείριση και ευρωπαϊκού και εθνικού χρήματος

Παρουσία Μεταφραστών και Μεταφορικών Μέσων στις δομές

Η αλήθεια είναι ότι στον μεταψυχροπολεμικό κόσμο, οι μεγάλες διακρίσεις μεταξύ των λαών δεν θα είναι πλέον ιδεολογικές, πολιτικές ή οικονομικές. Θα είναι πολιτισμικές.

Η πολυμορφία είναι μια πραγματική συνθήκη του κόσμου στον οποίο ζούμε.

Αυτό που χρίζει άμεσης ανάγκης είναι η διαμόρφωση νέων κανόνων συνύπαρξης.


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Ιούνιος 2018
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930