H 8η Μάρτη δεν είναι μέρα γιορτής
Category : ΑΡΘΡΑ
Κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου γιορτάζεται η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας Μια μέρα που έχει τις ρίζες της στις διαμαρτυρίες των γυναικών στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς και δικαίωμα ψήφου
H 8η Μάρτη δεν είναι μέρα γιορτής!
Είναι μια ευκαιρία να γίνει απολογισμός της προόδου προς την επίτευξη της ισότητας των φύλων και της χειραφέτησης των γυναικών . Αν και έχει σημειωθεί πρόοδος , είναι μακρύς ακόμη ο δρόμος για την επίτευξη της ισότητας των φύλων σε όλο τον κόσμο . Δεν υπάρχει καμία χώρα παγκοσμίως όπου οι γυναίκες πέτυχαν την πλήρη ισότητα και πλήρη άσκηση των δικαιωμάτων τους . Αυτό από μόνο του θα πρέπει να μας κάνει να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στην ανάγκη να διατηρηθεί η προσπάθεια για την ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα των γυναικών στην καθημερινότητα μας και το 2017 αν θέλουμε να μιλάμε για ανάπτυξη . Οι γυναίκες μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην επίτευξη της ειρηνικής και βιώσιμης κοινωνίας γι αυτό πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα έχουν ιση συμμετοχή και θ΄απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα σε όλους τους τομείς .
Είναι μέρα τιμής και μνήμης για εκείνες τις εργάτριες που έσπασαν το φόβο τους, τολμώντας να διεκδικήσουν όσα τους ανήκαν, και για όσες άλλες τις ακολούθησαν αργότερα!
Είναι μέρα σκέψης και δράσης για τις γυναίκες και τους άνδρες εργαζόμενους γιατί δεν είναι ούτε το φύλο, ούτε το χρώμα, ούτε η φυλή που κάνουν τους ανθρώπους αντίπαλους!
Είναι μια φωνή που έρχεται από ένα μακρινό παρελθόν και κατευθύνεται σε ένα αισιόδοξο μέλλον. Είναι η φωνή των γυναικών που αγωνίζονται και διεκδικούν όλα όσα τους ανήκουν και τους στερούν.
Είναι μέρα υπόσχεσης για νέους αγώνες των γυναικών του σήμεραΗ σημερινή οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουμε έχει δυσανάλογες συνέπειες για τις γυναίκες
Οι γυναίκες εξακολουθούν να μη λαμβάνουν ίση αμοιβή για ίσης αξίας εργασία ενώ δεν απολαμβάνουν την ίδια νομική προστασία με τους άλλους εργαζόμενους. Δυστυχώς συνεχίζουν να υπάρχουν επαγγέλματα και αυτό εντοπίζεται ιδιαίτερα σε γυναίκες εργαζόμενες μετανάστριες που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του εργατικού δικαίου. Σε πολλές χώρες οι νόμοι περιορίζουν την οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών που αντιμετωπίζουν διακρίσεις σε θέματα εργασίας, ιδιοκτησίας και κληρονομιάς. Επιπλέον, οι οικονομικές πολιτικές συχνά κάνουν διακρίσεις εναντίον των γυναικών, διευρύνοντας το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών και στερώντας τις γυναίκες από τα απαραίτητα μέσα βιοπορισμού.
Όμως τα τελευταία χρόνια υπάρχει ενα σηµαντικό και συνεχώς αναπτυσσόµενο φαινόµενο η γυναικεία επιχειρηµατικότητα. Η γυναίκα έχοντας εξελίξει την δράση της, αναλαµβάνει πια ενεργό και σηµαντικό ρόλο στο επιχειρηµατικό «γίγνεσθαι». Οι γυναικείες επιχειρήσεις στην σηµερινή εποχή, αποτελούν βασικό κορµό της τοπικής και εθνικής ανάπτυξης.
Στην Ελλάδα, αν και καθυστέρησε να κάνει την εµφάνιση της η γυναικεία επιχειρηµατικότητα τα τελευταία χρόνια , παρατηρείται µεγάλη κινητικότητα σε επίπεδο πρωτοβουλιών για την ενίσχυση πολιτικών ισότητας των δύο φύλων και εξάλειψη των διακρίσεων στο χώρο ιδιαίτερα της εργασίας. Τα τελευταία χρόνια ο γυναικείος πληθυσµός, δηµιουργώντας επιχειρήσεις, εξασφαλίζει θέσεις εργασίας πολύ σηµαντικές. Μέσω της γυναικείας επιχειρηµατικότητας προσφέρονται λύσεις σε προβλήµατα αξιοποίησης πόρων της τοπικής κοινωνίας, εργατικού δυναµικού και σε ζητήµατα που σχετίζονται µε την ανάπτυξη του τόπου στον οποίο δραστηριοποιούνται οι γυναίκες.
Πίστευα και πιστεύω οτι η ισότητα των γυναικών παίζει σημαντικό ρόλο για την οικοδόμηση ενός πιο ειρηνικού και δίκαιου κόσμου .