Ομιλία μου στο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΕΝ.ΠΕ και του γραφείου Ισότητας της ΕΝ.ΠΕ

  • 0

Ομιλία μου στο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΕΝ.ΠΕ και του γραφείου Ισότητας της ΕΝ.ΠΕ

Αθήνα 31/1020017

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΠΕ.ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΝΠΕ ΜΕ ΘΕΜΑ “ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ”

Κυρίες και Κύριοι,

     Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας εδώ.

    Το σημερινό συνέδριο,  συνδιοργανώνεται από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος και το Γραφείο Ισότητας της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος.

    Σκοπός του σημερινού συνεδρίου, είναι η ανταλλαγή απόψεων και η διεξαγωγή μιας παραγωγικής συζήτησης, σε σχέση με ένα ζήτημα ιδιαίτερα σημαντικό, το οποίο αφορά στην έμφυλη εμπειρία των γυναικών στην πολιτική.

     Η ισότητα των φύλων, συνιστά θεμελιώδες δικαίωμα για όλους και όλες καθώς και στοιχειώδη αξία για κάθε δημοκρατία.

     Προκειμένου να διασφαλιστεί το συγκεκριμένο δικαίωμα, δεν απαιτείται μόνο η νομική αναγνώριση της ισότητας των φύλων, αλλά και η εφαρμογή της σε πολλαπλούς τομείς της ζωής μας: πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό.

Το πρώτο επίσημο διεθνές κείμενο, που υιοθετεί τη στρατηγική και τον όρο «ένταξη της διάστασης ή οπτικής του φύλου σε όλες τις πολιτικές», παρουσιάστηκε στην 4η Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ στο Πεκίνο, γνωστή και ως «Πλατφόρμα Δράσης του Πεκίνου».

     Σύμφωνα λοιπόν με τα συμπεράσματα της συγκεκριμένης διάσκεψης:

     « επίτευξη του στόχου της ίσης συμμετοχής των γυναικών και των ανδρών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, θα επιφέρει την ισορροπία, η οποία θα αντικατοπτρίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τη σύνθεση της κοινωνίας και είναι απαραίτητη, ώστε να ενδυναμωθεί η δημοκρατία και να προωθηθεί η ορθή λειτουργία της τελευταίας»

     Σήμερα, παρά τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν λάβει χώρα, προκειμένου να αμβλυνθούν οι όποιες ανισότητες, εξακολουθεί να υπάρχει αδυναμία, να διατυπωθούν και να ακουστούν οι θέσεις των γυναικών στην πολιτική και γενικότερα στη δημόσια σφαίρα, γεγονός που οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό, στην άνιση αντιπροσώπευση και συμμετοχή των γυναικών σε θεσμικές δομές, όπως τα Κέντρα Λήψης Πολιτικών Αποφάσεων.

  Είναι σαφές ότι, η συστηματική ενίσχυση της πολιτικής συμμετοχής των γυναικών, χρειάζεται να επεκταθεί πέρα από την απλά αριθμητική αύξησή τους, καθώς αν και το ποσοστό αντιπροσώπευσης των γυναικών έχει αυξηθεί –γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τις πρόσφατες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στην Ελλάδα- η πρόοδος που έχει σημειωθεί είναι σημαντικά ελάχιστη.

     Οι συνταγές και τα εργαλεία του παρελθόντος, δεν αρκούν για να προβλέψουμε και να αντιμετωπίσουμε το παρόν και το μέλλον. Έχουμε ανάγκη από νέες στρατηγικές και ευέλικτες πολιτικές, που θα ανταποκρίνονται στα διαφορετικά δεδομένα των χωρών.

     Χρειαζόμαστε ρεαλιστικούς στόχους, που θα συμβάλουν στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων και της θέσης των γυναικών στις σημερινές συνθήκες της κρίσης. Ιδιαίτερα στις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου – όπως η Ελλάδα – που πλήττονται περισσότερο.

Κυρίες και Κύριοι,

     Η αύξηση του αριθμού των γυναικών, τόσο σε επίπεδο αντιπροσώπευσης, όσο και στα Κέντρα Λήψης Πολιτικών Αποφάσεων, σχετίζεται άμεσα και άρρηκτα, με τον ορθό σχεδιασμό στρατηγικών και πολιτικών.

Στόχος του Γραφείου Ισότητας των φύλων της ΕΝ.Π.Ε, είναι να συμβάλουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό, στην τροποποίηση της ισχύουσας κατάστασης για τις γυναίκες πολιτικούς και γενικάγια τις γυναίκες που επιθυμούν να εμπλακούν στην πολιτική

Το σημερινό συνέδριο σηματοδοτεί μια νέα φάση στις προσπάθειές μας για την προώθηση της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών, ενώ παράλληλα δίνει έμφαση σε ιδιαιτέρως σημαντικούς τομείς προτεραιότητας που απαιτούν ανάληψη δράσης. Επιπλέον, τονίζεται η επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστεί στην πράξη  η έννοια της ισότητας των φύλων σε όλες τις πολιτικές που ακολουθούνται, καθώς και στα χρηματοδοτικά προγράμματα της χώρας μας.

Σήμερα είμαστε το 30% της συμπλήρωσης των ψηφοδελτίων. Μετά όμως από αυτό τι γίνεται;;;

Ήρθε ο καιρός να μιλάμε για αύξηση της ποσόστωσης στο 40%, φυσικά θα μπορούσαμε να συζητάμε και το 50%.

     Η δημοκρατική διακυβέρνηση, δεν είναι μόνο αιτούμενο για την επίτευξη της ισότητας των δύο φύλων, αλλά είναι κυρίως απαίτηση της κοινωνίας και ως τέτοια θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε.

 Τελειώνοντας θα ήθελα να σας πω ότι για τα επόμενα χρόνια το Γραφείο Ισότητας των φύλων της ΕΝ.Π.Ε θα δίνει προτεραιότητα σε πέντε βασικούς τομείς για ανάληψη δράσης, όπως αυτοί αναφέρονται στο εγχειρίδιο της ΕΕ για τη στρατηγική δέσμευση για την ισότητα των φύλων 2016-2019:

‣ αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας και της ισότιμης οικονομικής ανεξαρτησίας γυναικών και ανδρών·

‣ μείωση των διαφορών μεταξύ των φύλων όσον αφορά τους μισθούς, τις αποδοχές και τις συντάξεις και, κατ’ επέκταση, καταπολέμηση της φτώχειας των γυναικών·

‣ προώθηση της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων·

‣ καταπολέμηση της βίας λόγω φύλου και προστασία και στήριξη των θυμάτων· και

‣ προώθηση της ισότητας των φύλων και των δικαιωμάτων των γυναικών παγκοσμίως.


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δεκέμβριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031