Ομιλία μου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής σχετικά με Στρατηγικό Σχέδιο της Περιφέρειας Αττικής 2014 – 2019
Ομιλία μου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής σχετικά με Στρατηγικό Σχέδιο της Περιφέρειας Αττικής 2014 – 2019.
Κυρίες και Κύριοι,
Είμαστε σήμερα εδώ για να συζητήσουμε το Στρατηγικό Σχέδιο της Περιφέρειας Αττικής 2014 – 2019. Θα λέγαμε ότι αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα της θητείας μας αφού θα καθορίσει την κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση της Αττικής η οποία αποτελεί μία από τις σημαντικότερες Περιφέρειες της Ευρώπης.
Δεκαεννέα μήνες τώρα δεν υλοποιήσατε τίποτα από το πρόγραμμα που είχατε ανακοινώσει κατά την προεκλογική περίοδο. Δεκαεννέα μήνες τώρα απευθυνόμαστε σε φορείς φορείς για να μας φέρουν προτάσεις. Αυτό άλλωστε είναι εύκολο να το διαπιστώσει κανείς αν δει το επόμενο θέμα συζήτησης του Περιφερειακού συμβουλίου που αφορά την Τουριστική προβολή της Αττικής 2016-2020. Ο λαός της Αττικής πίστεψε σε εσάς, πίστεψε ότι είχατε Πρόγραμμα, ότι είχατε σχέδιο.
Αντ’ αυτού μείνατε στις υποσχέσεις και έρχεστε σήμερα εδώ για να μας παρουσιάσετε και πάλι νέες υποσχέσεις.
Η Αττική, όπως και ολόκληρη η χώρα, αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες. Υποχώρηση του βιοτικού επιπέδου, διεύρυνση της φτώχειας, έκρηξη της ανεργίας. Αντιμετωπίζει προβλήματα από τη μεγάλη συγκέντρωση παράνομων μεταναστών.
Αντιμετωπίζει, όμως, και προβλήματα από την έλλειψη αναγκαίων έργων:
Αντιπλημμυρικών, αποχετευτικού, διαχείρισης απορριμμάτων.
Λείπουν όμως και υποδομές που να αναδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της. Στον Πολιτισμό, τον Τουρισμό, τη γεωργία, τη μεταποίηση. Και το εμπόριο, τις μεταφορές, τη γαλάζια οικονομία.
Την αλήθεια την ξέρουμε, τη ζούμε ο καθένας χωριστά αλλά και όλοι μαζί. Παρά την κρισιμότητα των καιρών, η Αττική φαίνεται να βρίσκεται ακόμη μακριά από τις αγωνίες των κατοίκων της.
Συνεχίζει να απογοητεύει και να διώχνει τους νέους της. Δεν κάνει όλα όσα θα έπρεπε για ν’ ανεβάσει την αξία της και δεν εξαντλεί τα περιθώρια που έχει.
Την ώρα που οι Περιφέρειες στην Ευρώπη αποκτούν συνεχώς νέο ρόλο, η Αττική ψάχνει ακόμη να βρει την ταυτότητά της, την οντότητά της, βγάζοντας μικρές κραυγές. Κι’ αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται.
Δεν πάει άλλο.
Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, μπορούμε να δείχνουμε αδράνεια και αυταρέσκεια ;Γίνεται να προσπερνούν οι ευκαιρίες και να χάνονται έτσι ;Μπορούμε ακόμα ν’ αντέχουμε να συμβιβαζόμαστε με τα στραβά και τ’ ανάποδα ; Δεν αντέχουμε άλλο, το παλιό, το φθαρμένο, το ξεπερασμένο. Όχι, δεν γίνεται να πορευόμαστε πλέον κατ’ αυτόν τον τρόπο, για αυτό εμείς προτείνουμε τρεις άξονες πάνω στους οποίους θα πρέπει να στηριχθούμε ώστε να βγούμε από την αυτήν την κατάσταση.
Άξονας 1ος: η αλληλεγγύη με αξιοπρέπεια, κοινωνική συνοχή και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής
Άξονας 2ος : ανάπτυξη και απασχόληση
Άξονας 3ος : κατάκτηση της αίγλης που δικαιούται η Αττική παγκοσμίως
Κυρίες και Κύριοι,
Η Αττική δεν είναι μια αόριστη έννοια. Είναι η ζωή, το παρόν και το μέλλον, τεσσάρων εκατομμυρίων Ελλήνων. Ένα πανέμορφο, κομμάτι της Ελληνικής γης, με μοναδικά πλεονεκτήματα. Είναι ο συνδετικός κρίκος κάθε γωνιάς της χώρας, αλλά και της Ελλάδας με τον Κόσμο.
Χώρα απαράμιλλων μνημείων του Παγκόσμιου Πολιτισμού. Τόπος που έδωσε τα φώτα του στην Ευρώπη και τον Κόσμο. Τόπος με πανέμορφες θάλασσες και ανεκτίμητο φυσικό πλούτο. Με πολλούς και σημαντικούς θύλακες έρευνας και γνώσης. Με ευκαιρίες στη γεωργία, την κτηνοτροφία, τις υδατοκαλλιέργειες. Με τεράστιες δυνατότητες στη Γαλάζια Οικονομία, τη ναυτιλία και τις θαλάσσιες δραστηριότητες.
Μ’ αυτά τα δεδομένα, η Αττική μπορεί και πρέπει ν’ ανοιχτεί σε νέους ορίζοντες και ν’ ανοίξει ορίζοντες για τους νέους, βάζοντας έτσι τέλος στον κύκλο των χαμένων ευκαιριών.
Η Αττική μπορεί και είναι υποχρεωμένη Να δυναμώσει την κοινωνική συνοχή. Να αναπτύξει περισσότερες δράσεις πρόνοιας και αλληλεγγύης, έτσι ώστε να πετύχει να αφήσει στην άκρη αυτά που βαραίνουν την καθημερινότητά μας και να προσπαθήσει να φέρει νέες επενδύσεις, νέες επιχειρήσεις, νέες θέσεις δουλειάς.
Η Αττική μπορεί φυσικά και πρέπει να γίνει η σημαντικότερη Ευρωπαϊκή Μητρόπολη της Ανατολικής Μεσογείου, έτσι ώστε να μπορέσει να ανοιχτεί στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Κυρίες και Κύριοι,
Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αττικής, η ιστορική κληρονομιά
και, πάνω από όλα, οι άνθρωποί της, αποτελούν επαρκή εχέγγυα για μια δυναμική στροφή στο μέλλον.
Έστω και τώρα , είναι ώρα να αλλάξουμε αυτά που μας πικραίνουν και να βελτιώσουμε αυτά που ομορφαίνουν τη ζωή μας, θέτοντας νέους στόχους οι οποίοι θα βασίζονται στους προαναφερθέντες άξονες.
Με βάση τον πρώτο άξονα, δηλαδή την αλληλεγγύη με αξιοπρέπεια, την κοινωνική συνοχή και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, είναι απαραίτητο να συνεργαστούμε με την Εκκλησία και τα κοινωνικά δίκτυα για τη στήριξη των συμπολιτών μας, που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Θα πρέπει επίσης να αντλήσουμε και να αναζητήσουμε πρόσθετους κοινοτικούς πόρους, για στοχευμένες κοινωνικές δράσεις,
με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Για να το πετύχουμε αυτό μπορούμε -πέραν των άλλων- να απευθυνθούμε στο νέο Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους, που στόχο έχει να συνδράμει τη στήριξη αστέγων, άπορων οικογενειών και παιδιών που έχουν ανάγκη.
Θα πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα ειδικά σ’ ότι αφορά στη στέγαση των αστέγων που συνεχώς πληθαίνουν αλλά και σ’ ότι έχει σχέση με τις ειδικές πληθυσμιακές ομάδες και την προσβασιμότητα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.
Ο θεμελιώδης στόχος μας είναι η βελτίωση της καθημερινότητας σ’ όλα τα επίπεδα καθώς και η καλύτερη διαχείριση των περιοχών με έντονη παρουσία παράνομων μεταναστών έτσι ώστε να υπάρξει στους κατοίκους εντονότερο το αίσθημα της ασφάλειας και της δημόσιας υγείας.
Θα πρέπει να υπάρξει ακόμα πιο εύκολη πρόσβαση κάθε πολίτη, όπου κι αν ζει, σε χώρους άθλησης και αναψυχής.
Μπαίνοντας στο δεύτερο άξονα, αυτόν της ανάπτυξης και της απασχόλησης, τίθεται το θέμα του συνδυασμού συμφερόντων παραγωγών, καταναλωτών και τοπικών αγορών, για να μπορέσουν οι παραγωγοί της Αττικής να μην πιέζονται από μεσάζοντες αλλά και να μπορούν οι καταναλωτές να απολαμβάνουν πραγματικά χαμηλότερες τιμές.
Η χώρα μας, μετά από έξι χρόνια ύφεσης και έξαρσης της ανεργίας, θα πρέπει να σταθεί στα πόδια της. Είμαστε, ήδη, μπροστά σε ένα κρίσιμο μεταβατικό στάδιο. Και το μεταίχμιο αυτό, κάνει το στοίχημα για την Αττική ακόμη πιο μεγάλο. Ακόμη πιο πιεστικό. Η πρόκληση γίνεται ακόμα πιο σοβαρή, ακόμα πιο άμεση και επιτακτική, εξαιτίας των νέων δυνατοτήτων που δίνει η Ευρώπη στις Περιφέρεις των μελών της. Η Ευρώπη πέρασε ήδη στην εποχή των Περιφερειών. Στην εποχή που όλες οι Περιφέρειες μπορούν να διεκδικούν απευθείας από τις Βρυξέλες.
Κοινοτικοί πόροι, προγράμματα και δράσεις σε κάθε Περιφέρεια,
εξαρτώνται πλέον από την αξιοποίηση του νέου ευρωπαϊκού πλαισίου. Και σε αυτό το πλαίσιο αυτό, η Αττική πρέπει να είναι παρούσα. Οφείλει να είναι εντός. Να ναι Συμμέτοχος. Να ναι Διεκδικητική.
Η ευκαιρία, για όλα αυτά, είναι τώρα. Καμία ευκαιρία χαμένη.
Έχουμε χρέος να βγούμε μπροστά από τα γεγονότα.
Έχουμε χρέος να πείσουμε τους νέους, πρώτα απ’ όλα. Ότι εδώ στην Αττική αρχίζει, να “παράγεται” μέλλον. Δεν θέλουμε οι νέοι μας να γίνονται οικονομικοί μετανάστες. Μόνο έτσι θα φέρουμε νέες επενδύσεις. Μόνο έτσι θα ενθαρρύνουμε τη νέα και τη νεανική επιχειρηματικότητα. Μόνο έτσι θα δημιουργήσουμε νέες θέσεις δουλειάς.
Η ευκαιρία υπάρχει. Και η ευκαιρία είναι στα χέρια μας.
Η παράταξή μας πιστεύει ότι η Αττική μπορεί να εξελιχθεί σε παγκόσμιο Πολιτιστικό πόλο, σε κέντρο ανθρωπιστικών Σπουδών, σε κέντρο παροχής υψηλής ποιότητας υπηρεσιών Υγείας, σε πρότυπο start ups επιχειρήσεων, σε τόπο παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίου, σε διεθνή κόμβο συνδυασμένων μεταφορών και logistics,
σε ελκυστικό προορισμό, παραθεριστικού, συνεδριακού, και ιατρικού τουρισμού.
Για να υλοποιηθεί ο συγκεκριμένος άξονας της Περιφέρειας θα πρέπει να γίνει ουσιαστική αξιοποίηση, χωρίς καμία καθυστέρηση, του νέου ΕΣΠΑ και άντληση πρόσθετων κοινοτικών πόρων, συνεργασία με σημαντικές ευρωπαϊκές Περιφέρειες ώστε να μπορέσει να γίνει αξιοποίηση της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας τους αλλά και η διεκδίκηση κοινών προγραμμάτων.
Θα πρέπει να ενθαρρύνουμε έμπρακτα ό,τι έχει σχέση με την καινοτομία και την τεχνολογία της επικοινωνίας, την έξυπνη εξειδίκευση και τη δημιουργία συνεργατικών δικτύων, την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας από τους νέους μας.
Επίσης προτείνουμε, και είναι κάτι το οποίο είχε αναφερθεί και στο Πρόγραμμά μας, αν και εφόσον είχαμε εκλεγεί, την ίδρυση Κέντρου Ελληνικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, για πτυχιούχους Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων από όλο τον Κόσμο. Στη δημιουργία Πρότυπου Χώρου Επώασης Νέας Επιχειρηματικότητας, όπου θα παρέχεται σε νέους η αναγκαία τεχνογνωσία για να κάνουν πράξη τις καινοτόμες ιδέες και τα επιχειρηματικά σχέδιά τους.
Στη δημιουργία Γραφείου σταθερής εκπροσώπησης της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας στις Βρυξέλλες, όπου οφείλουμε να είμαστε διαρκώς Παρόντες. Πιστεύουμε ότι δώσαμε πολλά στην Ευρώπη και δικαιούμαστε ακόμη περισσότερα.
Τέλος, αναφερόμενη στον τρίτο άξονα, πιστεύουμε ότι η Αττική μπορεί να κάνει στροφή στο χρόνο και να αλλάξει πορεία. Μπορεί να εμπνεύσει τους κατοίκους της, αλλά και να εκπέμψει διεθνή ακτινοβολία, αν η Αττική αποκτήσει και πάλι την αίγλη που της αναλογεί.
Πώς μπορεί η Αττική να αποκτήσει περισσότερο φως ; Αν υπάρξει διαφάνεια σε όλες τις δράσεις και όλα τα μέτωπα. Κανόνες κοινούς για όλους, αλλά και σεβαστούς από όλους. Όχι προφάσεις και δικαιολογίες.
Να υπάρξει πιο αποτελεσματική διοίκηση και ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Πάταξη της γραφειοκρατίας, αν και ευαγγελιζόμαστε ότι κάποια στιγμή θα τελειώσει, μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί καθώς και κάθε μορφή σπατάλης. Δίκτυο συνεργασίας με όλες τις επαγγελματικές ομάδες. Συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις που τους αφορούν.
Και βέβαια, το σημαντικότερο όλων είναι η Αττική ν’ αποκτήσει την αίγλη που της αξίζει , αν καταφέρουμε ν’ αναδείξουμε την ταυτότητα της κάθε περιοχής της. Τη μοναδικότητα των φυσικών της χαρακτηριστικών. Τα παράκτια μέτωπα και τους ορεινούς της όγκους. Τα μνημεία του Πολιτισμού και τους χώρους της Ιστορίας.
Η Αττική δεν έχει άλλο περιθώριο ώστε να συγχωρεί την αδράνειά μας. Δεν μπορεί τους συμβιβασμούς με τα στραβά και τ’ ανάποδα.
Δεν γίνεται να την προσπερνούν οι ευκαιρίες και να χάνονται.
Αν θέλουμε η Αττική να αποκτήσει τη χαμένη οντότητα του παρελθόντος, χρειάζεται συστράτευση, σύνθεση, συμμετοχή. Συστράτευση δυνάμεων, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. Σύνθεση απόψεων και προτάσεων, απ’ όπου κι αν προέρχονται. Συμμετοχή στη διαμόρφωση και τη λήψη των αποφάσεων.
Η παράταξή μας καταψηφίζει το Πρόγραμμα για τους ανωτέρω λόγους , διότι αν θέλατε και τη δική μας ψήφο, θα έπρεπε να είχατε κάνει την υπέρβασή σας, θα έπρεπε να μας είχατε ακούσει πριν έρθουμε σήμερα εδώ στο Περιφερειακό Συμβούλιο.