Δελτίο Τύπου της Ομιλίας της Επικεφαλής Τομέα Ισότητας της ΕΝ.ΠΕ Φ.Βρύνα στη Βουλή για τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης
Category : ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα 16/3/2018
Δελτίο Τύπου Τομέα Ισότητας της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας
Ομιλία Επικεφαλής Τομέα Ισότητας της ΕΝ.ΠΕ Φ.Βρύνα στη Βουλή για τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης
Φωτεινή Βρύνα στη Βουλή: «Να μην μείνουμε μόνο στην κύρωση
αλλά να υλοποιήσουμε τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης»
«Αν θέλουμε να αποτάξουμε κάθε μορφή έμφυλης βίας θα πρέπει να τεθούν γερές βάσεις στην εκπαίδευση και μάλιστα στην πρωτοβάθμια»
«Η προσχώρηση της Ελλάδας στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, εξασφαλίζει ένα συναινετικό εθνικό νομοθετικό πλαίσιο για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, ωστόσο, δεν θα πρέπει να μείνουμε μόνο στην κύρωση της Σύμβασης αλλά να προχωρήσουμε και στην υλοποίηση της», επισήμανε η Επικεφαλής του Τομέα Ισότητας της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.), Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής, κα Φωτεινή Βρύνα, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής των Ελλήνων.
Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι φορέων επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Ι) Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας, ΙΙ) Ενσωμάτωση της 2005/214/ΔΕΥ απόφασης – πλαίσιο, όπως τροποποιήθηκε με την απόφαση – πλαίσιο 2009/299/ΔΕΥ, σχετικά με την εφαρμογή της αρχής της αμοιβαίας αναγνώρισης επί χρηματικών ποινών και ΙΙΙ) Άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».
«Αν θέλουμε να αποτάξουμε κάθε μορφή έμφυλης βίας θα πρέπει να τεθούν γερές βάσεις στην εκπαίδευση και μάλιστα στην πρωτοβάθμια. Διαφορετικά, θα μεγαλώσουμε σε κοινωνίες που θα έχουν αποτύχει να εκπληρώσουν το ύψιστο καθήκον τους, που είναι η προστασία των πολιτών και των δικαιωμάτων τους», προειδοποίησε η κα Βρύνα και εξήγησε όσον αφορά τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης:
«Καλύπτει κάθε μορφή έμφυλης βίας και είναι το πρώτο νομικά δεσμευτικό μέσο στην Ευρώπη, με στόχο τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου νομικού πλαισίου για την προστασία των γυναικών από πράξεις βίας, καθώς και για την πρόληψη, δίωξη και εξάλειψη όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών. Η Σύμβαση θεσπίζει, επίσης, έναν διεθνή μηχανισμό για την παρακολούθηση της εφαρμογής της σε εθνικό επίπεδο, κατά την πάγια τακτική των συμβάσεων που συνάπτονται εντός του θεσμικού πλαισίου του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Η σύμβαση επικεντρώνεται σε τέσσερα βασικά θέματα, πρόληψη, προστασία, δίωξη και παρακολούθηση. Περιλαμβάνει προβλέψεις για την κατάρτιση των επαγγελματιών που βρίσκονται σε επαφή με τα θύματα, εκστρατείες ευαισθητοποίησης, με την ανάπτυξη του σχετικού εκπαιδευτικού υλικού, δημιουργία προγραμμάτων θεραπείας για δράσεις, παροχή υπηρεσιών στα θύματα, συμπεριλαμβανομένων των καταφυγίων για κακοποιημένες γυναίκες, τηλεφωνικών γραμμών εξυπηρέτησης και υπηρεσιών εξειδικευμένης ιατρικής ψυχολογικής και νομικής υποστήριξης».
Η βία κατά των γυναικών, δυστυχώς, ακόμη δεν έχει εκλείψει από τις κοινωνίες μας», σημείωσε όμως η κα Φωτεινή Βρύνα και παρέθεσε τα εξής στοιχεία: «το ένα τρίτο του συνόλου των γυναικών στην Ευρώπη έχουν υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία τουλάχιστον μία φορά στην ενήλικη ζωή τους. Το 20% έχουν υποστεί παρενόχληση μέσω διαδικτύου. Μια στις τις 20 γυναίκες έχει πέσει θύμα βιασμού και ποσοστό μεγαλύτερο από το ένα δέκατο έχει υποστεί σεξουαλική βία με χρήση σωματικής βίας. Θυμίζω κι ένα πρόσφατο γεγονός που είχαμε ως καταγγελία εδώ στην Ελλάδα, με το θέμα του Πρέσβη της Βενεζουέλας».