Άρθρο του Γιώργου Αυτιά “Γερμανικό βέτο σε εξοπλιστικά, χρέος και οικονομία” στην έντυπη έκδοση της Alpha Free Press
Category : ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αθήνα 28/4/2018
Διαβάστε εδώ στην έντυπη έκδοση της Alpha Free Press το άρθρο του Γιώργου Αυτιά “Γερμανικό βέτο σε εξοπλιστικά, χρέος και οικονομία”
Οι Γερμανοί το ξεκαθάρισαν στην Αθήνα: «Θέλουμε την δημιουργία ενός μηχανισμού ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που θα ενεργοποιείται μόνον αν η Ελλάδα τηρεί τις δημοσιονομικές και άλλες δεσμεύσεις της μετά το τέλοςτου προγράμματος…».
Αυτό δεν λέγεται μόνο στους διαδρόμους, αλλά γράφτηκε και στην εφημερίδα Handelsblatt. Ο νέος υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς διαπνέεται από το πνεύμα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε!
Ο κ. Σολτς θέλει να κινηθεί για ελάφρυνση του χρέους, αλλά υπό προϋποθέσεις. Είπε χαρακτηριστικά: «Η ασθενής ανάπτυξη δεν θα δίνει αυτόματα το δικαίωμα στην Ελλάδα να μειώσει τις πληρωμές για την εξυπηρέτηση τουχρέους της».
Τί σημαίνει αυτό; Ότι η Γερμανία επιθυμεί να διασφαλίσει ότι «η Ελλάδα θα
συνεχίσει να τηρεί τις μνημονιακές δεσμεύσεις της και να ασκεί συνετή δημοσιονομική πολιτική και μετά το μνημόνιο και βλέπει τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους σαν ένα μέσο άσκησηςπίεσης για να πετύχει αυτόν τον στόχο».
Μάλιστα συμπληρώνει: «Ο μηχανισμός μπορεί να ενεργοποιηθεί και να συνεχίσει να λειτουργεί εφόσον, κατά τις τακτικές αξιολογήσεις, η Ελλάδα τηρεί τις μεταπρογραμματικές δεσμεύσεις της, όπως αυτές που προκύπτουν από τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες».
Το πιο σημαντικό όμως είναι, ότι οι Γερμανοί βάζουν φρένο σε προεκλογικές παροχές. Στο έγγραφο που αναφέρεται η γερμανική εφημερίδα τονίζεται ότι «θα λειτουργεί αυτόματο φρένο, δηλαδή διακοπή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους σε περίπτωση που η πολιτική του πρωθυπουργού
Αλέξη Τσίπρα ξεφύγει από τον έλεγχο…».
Όμως αυτός ο αυτοματοποιημένος μηχανισμός συναντά την αντίδραση των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ. Μάλιστα η Κομισιόν προτείνει να χορηγείται υπό όρους μόνο ένα μέρος της βοήθειας και συγκεκριμένα τα κέρδη από τα ομόλογα της ΕΚΤ και των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών (SMPs και ANFAs), ύψους 4,1 δισ.ευρώ.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνει να χορηγούνται κάθε χρόνο, από το 2019 ως το 2022, από 950 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια μικρότερα ποσά. Πρόκειται προφανώς για τον «ημιαυτόματο» μηχανισμό, στον οποίο
έκανε αναφορά σε συνέντευξή του ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί. Η Κομισιόν τονίζει ότι «κάτι τέτοιο θα αποτελούσε κίνητρο για την κυβέρνηση να συνεχίσει να εφαρμόζει συνετή δημοσιονομική πολιτική και να μην κάνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει στο πλαίσιο του προγράμματόςτης με τον ESM».
Από την πλευρά του το ΔΝΤ δεν θέλει τέτοια εξέλιξη… Πού πάμε λοιπόν; Όλα δείχνουν ότι οι Γερμανοί πατάνε πόδι σε όλα… Πόδι σε φρεγάτες,χρέος, οικονομία. Πέραν των 88 προαπαιτούμενων… Οψόμεθα