Category Archives: ΟΜΙΛΙΕΣ

Ομιλία Φωτεινής Βρύνα στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, της Βουλής.

“Ενδοοικογενειακή βία στον καιρό του κορωνοϊού: Οι γυναικείες οργανώσεις καταθέτουν την εμπειρία τους.”

Αθήνα 22/5/2020

«Κυρία Πρόεδρε της Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κ. Βούλτεψη σας ευχαριστούμε για την πρόσκληση στη σημερινή συνεδρίαση.

Ένα από τα σημαντικά θέματα που ανέδειξε ο κορωνοϊός παγκόσμια ήταν η ενδοοικογενειακή βία.

Βέβαια οι γυναίκες-ηρωίδες αυτής της κρίσης είναι οι εργαζόμενες στην πρώτη γραμμή. Ιατροί και νοσηλεύτριες, κοινωνικοί λειτουργοί, οι εργαζόμενες στα σώματα ασφαλείας, στα καταστήματα τροφίμων, στα φαρμακεία, σε κάθε ανοικτή δημόσια υπηρεσία και επιχείρηση. Όλες εκείνες οι γυναίκες που έδωσαν και εξακολουθούν να δίνουν καθημερινά έναν δύσκολο αγώνα επιβίωσης, διαβίωσης και προσφοράς, μέσα σε πρωτόγνωρες αντιξοότητες.

Όμως η σκέψη μας είναι και στις πιο ευάλωτες γυναίκες και στα παιδιά, που μέσα στις ακραίες συνθήκες παρατεταμένης καραντίνας  και εγκλεισμού στο σπίτι βίωσαν σιωπηλά τη βία πίσω από «κλειστές» πόρτες.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ήταν τόσο κατακόρυφη και ανησυχητική η αύξηση των περιστατικών από τις πρώτες ημέρες και εβδομάδες της καραντίνας, που ο Γενικός Γραμματέας του  ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκοντέρε απηύθυνε κάλεσμα σε όλες τις κυβερνήσεις να εντάξουν την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και της βίας κατά των γυναικών στα εθνικά σχέδια αντιμετώπισης του CΟVID-19.

Πρέπει να αναφέρω ότι έγκαιρα η Γεν. Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων μαζί με την Πρόεδρο του ΚΕΘΙ πήραν μέτρα για τα περιστατικά βίας την περίοδο του υποχρεωτικού εγκλεισμού λόγω του covid-19. Έτσι είδαμε γραμμές βοήθειας όπως η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900  αλλά και συνεχείς αναφορές σε ειδησεογραφικά site, για υπηρεσίες βοήθειας.

Η καμπάνια που έπαιζε τα βράδια στις τηλεοράσεις, κατά την περίοδο των απαγορευτικών μέτρων, προέτρεπε τις γυναίκες και τα παιδιά να μην ανέχονται την κακοποίηση.

Όλη αυτή η κινητοποίηση είχε θετικά αποτελέσματα καθώς από τα στοιχεία που έδωσε η Γεν. Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων προκύπτει ότι επτά στα δέκα περιστατικά βίας καταγγέλθηκαν από τα ίδια τα θύματα και τρία στα δέκα καταγγέλθηκαν από τρίτα πρόσωπα, όπως γονείς, παιδιά, αδέρφια, γείτονες και φίλοι. Αυτό δείχνει ότι η  καμπάνια που έπαιζε στις τηλεοράσεις, θα  πρέπει να συνεχιστεί  με κάποιο άλλο spot  και  μετά τα απαγορευτικά μέτρα.

 «Το Ξύλο ΔΕΝ βγήκε από τον Παράδεισο» σήμερα παρά το γεγονός ότι υποστηρίζουμε ότι είμαστε ευαίσθητοι σε ανθρώπινα δικαιώματα και φαινόμενα βίας, αυτά δεν περιορίζονται και μάλιστα τα είδαμε να αυξάνονται την περίοδο της καραντίνας.

Σχετικά με την ερμηνεία αυτού του φαινομένου, έχει διαπιστωθεί ότι σε περιπτώσεις κρίσεων, όπως αυτής του εγκλεισμού λόγω κορωνοιού, τα αυξημένα συναισθήματα άγχους και ανησυχίας, δεν μετακινούνται σε εκτονωτικές δράσεις, αλλά επιβαρύνουν περαιτέρω το άτομο που έχει από πριν την κρίση, θέματα επιθετικότητας και αντικοινωνικής συμπεριφοράς.

Η συσσώρευση της έντασης, εκδηλώνεται με επιθετική συμπεριφορά στο οικείο περιβάλλον. Επίσης είναι χρήσιμο να αναφερθεί, ότι ο τρόπος που ο καθένας μας έχει μάθει να διαχειρίζεται καταστάσεις κρίσεων, επηρεάζει την συμπεριφορά μας σε αντίστοιχα περιστατικά.

Συμπέρασμα  «Ο εγκλεισμός πολλαπλασιάζει και διογκώνει τα προβλήματα σε κάθε σπίτι», για αυτό είναι σημαντικό, αυτές τις ώρες, να είμαστε παρόντες σε κάθε σπίτι που μας έχει ανάγκη. Δίπλα σε κάθε οικογένεια που δοκιμάζεται.

Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας και το Γραφείο Ισότητας των Φύλων δηλώνει παρών σε κάθε ενέργεια  και πρωτοβουλία της Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».


ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΟΣΜΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 2018

Κυρίες και Κύριοι,

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρία Περιφερειάρχη,

Κυρίες και Κύριοι Αντιπεριφερειάρχες,

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Πέρασαν πέντε (5) χρόνια και φτάσαμε να συζητάμε τον τελευταίο Απολογισμό αυτής της Περιφερειακής Αρχής.

Το 2018, ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για την Περιφέρεια Αττικής, ιδίως από την πλευρά της πολιτικής προστασίας και δυστυχώς ήταν μια θλιβερή χρονιά, αποτελώντας μια κακή συνέχεια μετά το 2017.

Ειλικρινά όταν πέρυσι τέτοιο καιρό, μιλούσαμε για τη ρύπανση του Σαρωνικού από τη βύθιση του «Αγία Ζώνη II» και τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα φτάναμε στην καταστροφική φωτιά στο Μάτι με τόσους νεκρούς.

Η πολιτική προστασία, είναι θέμα ύψιστης σημασίας για τους κατοίκους της Αττικής.

Δυστυχώς θα πω κυρία Περιφερειάρχη, ότι έγιναν όλα στη δική σας βάρδια.

Και φυσικά θα πω, ότι η ατυχία μπορεί να συμβεί στον καθένα μας.

Όμως το θέμα της πολιτικής προστασίας, είναι κάτι που θα έπρεπε από τον Σεπτέμβριο του 2014 που αναλάβατε, να τύχει άλλης αντιμετώπισης και να υπάρξει αναθεώρηση ως προς τον τρόπο λειτουργίας της.

Κοιτάξτε, δεν μιλάω σήμερα εδώ για να επιρρίψω ευθύνες, μιλάω και αναφέρομαι σε αυτά τα γεγονότα, γιατί και εσείς δυστυχώς ακολουθήσατε την πεπατημένη των προηγούμενων.

Γιατί κάνατε συσκέψεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν έκτακτα φαινόμενα, αλλά πνιγήκατε και καήκατε στη γραφειοκρατία του ποιος έχει την ευθύνη να δώσει την εντολή.

Ο αρχηγός, ο ηγέτης, στη μάχη βρίσκεται μπροστά, πρώτος και δίνει τον αγώνα, οι στρατιώτες είναι πίσω.

Κυρία Περιφερειάρχη,

Παρουσιάζετε ως μεγαλύτερο έργο σας, την ανάπλαση του Φαλήρου που θα ενώσει πάλι με τη θάλασσα την Καλλιθέα και το Μοσχάτο και θα συμβάλλει στην τουριστική ανάπτυξη της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η πρώτη φάση, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2019.

Όμως από την αρχή που ξεκίνησε αυτή η συζήτηση, σας είχαμε προτείνει να μην χρησιμοποιηθούν χρήματα, περίπου 150 εκ. από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας, αλλά να δώσετε τη μάχη σας στις Βρυξέλλες απαιτώντας να επανεντάξουν στο ΕΣΠΑ το συγκεκριμένο έργο που είχε απενταχθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση.

Πεδίον Άρεως, πέντε χρόνια μετά συνεχίζει να έχει ελλείψεις ως προς τη συντήρηση, συνεχίζουν οι παραβατικές συμπεριφορές και η ελλιπής λειτουργία του αρδευτικού δικτύου.

Δυστυχώς ένας χώρος που θα έπρεπε να έχει γίνει πνεύμονας οξυγόνου για τους Αθηναίους, αλλά και χώρος επισκεψιμότητας για τους τουρίστες σε διεθνή πρότυπα, έχει μείνει στη τύχη του.

Διαχείριση Απορριμμάτων. Δυστυχώς λύση δεν δώσατε, ακολουθήσατε ότι έκανε και η προηγούμενη διοίκηση.

Αλήθεια γιατί 5 χρόνια μετά, το μόνο που κάνατε είναι να λειτουργήσετε το Γραμματικό;

Μάλιστα, λίγες εβδομάδες πριν το τέλος της θητείας σας, αποφασίσατε να ανατρέψετε το σχεδιασμό και τους κανόνες που ισχύουν στη διαδικασία της ανακύκλωσης στην Αττική, αυξάνοντας το κόστος τιμολόγησης των υπολειμμάτων της ανακύκλωσης στον ΧΥΤΑ Φυλής.

Για να καλύψετε την αδυναμία σας να πετύχετε τους στόχους της ανακύκλωσης, επιχειρείτε να μεταθέσετε την ευθύνη στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών της Αττικής, δημιουργώντας συνθήκες αδυναμίας συνέχισης της λειτουργίας τους.

Αντί η σημερινή Περιφερειακή Αρχή να επενδύσει στην ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών, καθώς και στην υλοποίηση δράσεων προώθησης της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας, επέλεξε τον εύκολο δρόμο, την επιβολή πρόσθετων χαρατσιών που οδηγούν σε αδιέξοδο την ήδη προβληματική λειτουργία της προσπάθειας για ανακύκλωση στην Περιφέρεια Αττικής.

Αντιπλημμυρικά έργα. Τι έχει διαπιστωθεί έως σήμερα;;

Ότι υπάρχει έλλειψη σχεδιασμού και εξαιρετικά αργοί ρυθμοί υλοποίησης έργων.

Θα μου πείτε ότι υπάρχει η κλιματική αλλαγή.

Ναι θα συμφωνήσω, όμως εξαρτάται τι προτεραιότητες βάζουμε.

Ένα χρόνο μετά, η Μάνδρα παραμένει εκτεθειμένη.

Δυστυχώς πέντε χρόνια μετά όσα όλα ευαγγελιστήκατε και τάξατε στους κατοίκους της Αττικής, παραμένουν εκεί ως εφιάλτες.

Συνεχίζει η γραφειοκρατία, οι αργοί ρυθμοί δημοπράτησης.

Και τι θα μείνει, κωδικοί των 5.000 ευρώ για να δεσμεύσετε την επόμενη Περιφερειακή Αρχή σε έργα που δεν θα υπάρχουν τα χρήματα για να υλοποιηθούν. (8>v1��


  • 0

Ομιλία 11ο Τακτικό Συνέδριο Νέας Δημοκρατίας

Αθήνα 16/12/2017

Κύριε Πρόεδρε

Φίλες και Φίλοι

Είμαστε όλοι εδώ σήμερα να συζητήσουμε για το μέλλον της μεγάλης φιλελεύθερης δημοκρατικής παράταξής, αλλά και για το μέλλον της χώρας μας.

Γι’ αυτό πρέπει να μιλήσουμε ανοιχτά. Να τολμήσουμε να κάνουμε κριτική και αυτοκριτική, όπου χρειάζεται.

Όραμα όλων,  πρέπει να είναι να ξαναζωντανέψουμε τη μεσαία τάξη, που έχει  διαλύσει η σημερινή κυβέρνηση, να βγάλουμε τους νεόπτωχους από τον εφιάλτη της φτώχιας, για να μπορέσουν να δουν με αισιοδοξία το μέλλον.

Στόχος μας θα πρέπει να είναι η άνοδος του ηθικού της κοινωνίας, να δοθούν ευκαιρίες σε όλους, να υπάρξει εξάλειψη της μιζέριας και αξιοπιστία, από όλους και παντού.

Κύριε Πρόεδρε,

Από τις 8 Οκτωβρίου που άρχισαν τα προσυνέδρια μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, έχετε παρουσιάσει στον Ελληνικό λαό, το μεγαλύτερο μέρος των σημερινών δικών σας θέσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης ως Αξιωματική αντιπολίτευση. Γνωρίζουμε ότι εδώ που φτάσαμε δεν υπάρχουν πλέον μαγικά ραβδιά.

Χάθηκε πολύτιμος χρόνος, λόγω των καταστροφικών επιλογών της Κυβέρνησης και διάφορων πολιτικών σκοπιμοτήτων, με το τίμημα δυστυχώς να το πληρώνει ακριβά ο Ελληνικός λαός. Πρέπει όμως να συμβάλλουμε και να βοηθήσουμε όλοι να βρεθεί λύση και διέξοδος. Και αυτό μπορεί να γίνει, μόνο με Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Φίλες και φίλοι,

Η καταστροφική πολιτική η οποία ακολουθήθηκε από το 2015 και μετά, είναι αυτή η οποία έχει βουλιάξει την Ελλάδα στη στασιμότητα και την έχει κρατήσει καθηλωμένη στην ύφεση.

Έχει οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες νέα παιδιά να φύγουν από την πατρίδα μας

Έχει στερήσει το χαμόγελο και την αισιοδοξία από τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων.

Έχει, επιβάλλει υπερβολική φορολόγηση πρωτίστως της μεσαίας τάξης, των συνεπών φορολογούμενων οι οποίοι έχουν κληθεί να σηκώσουν το μεγάλο βάρος αυτής της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής.

Χρειαζόμαστε μια Κυβέρνηση που δεν θα χαίρεται για την υπέρβαση των στόχων του πλεονάσματος. Και αυτό γιατί όσο περισσότερα χρήματα μαζεύει το Κράτος από αυτά τα οποία μας ζητούν οι εταίροι μας, τόσα περισσότερα λείπουν τελικά απ’ τις δικές μας τσέπες.

Χρειαζόμαστε μια Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που δεν θα βάζει συνεχή εμπόδια σε οποιαδήποτε επένδυση πάει να γίνει στη χώρα μας.

Χρειαζόμαστε, ένα μαζεμένο Κράτος, με λιγότερους φόρους για όλους τους Έλληνες πολίτες, για να μπορέσει να πάρει μπροστά η μηχανή της οικονομίας.

Χρειαζόμαστε τολμηρές μεταρρυθμίσεις για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις γιατί χωρίς επενδύσεις δεν δημιουργούνται νέες θέσεις απασχόλησης.

Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα.

Χρειαζόμαστε αλλαγές στη δημόσια διοίκηση αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχει πρόγραμμα, σχέδιο, αποφασιστικότητα και συνεργασία με τη μεγάλη πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι πρέπει να γίνουν συμμέτοχοι σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια.

Να την κάνουν οι ίδιοι κτήμα τους και να καταλάβουν ότι και αυτοί εκτός από τους πολίτες θα είναι ωφελημένοι από αυτή τη μεγάλη προσπάθεια αλλαγής η οποία πρέπει να γίνει σήμερα στο ελληνικό Κράτος.

Δυστυχώς η κυβερνητική μηχανή προπαγάνδας έχει χτίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό ένα εξαιρετικά βολικό αφήγημα ότι θα έρθει η Νέα Δημοκρατία και θα απολύσει δημόσιους υπαλλήλους. Όμως ο ίδιος  ο Πρόεδρς Κυριάκος Μητσοτάκης  στο Προσυνέδριο έδωσετην διαβεβαίωση  ότι δεν θα απολυθεί κανείς δημόσιος υπάλληλος, όμως ταυτόχρονα θα πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι να προχωρήσει η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Κι ας μην ξεχνάμε ότι είναι αυτοί που κρατάνε σήμερα όρθια τη δημόσια διοίκηση.

Χρειαζόμαστε νέα δομή του Κράτους. Διότι αν δεν υπάρχει ένα Κράτος συνεκτικό με πραγματικό επιτελικό ρόλο που θα καθορίζει τα επίπεδα των αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού Κράτους, αποκεντρωμένου Κράτους, Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα βρισκόμαστε μονίμως μπλεγμένοι σε ένα τεράστιο κυκεώνα αλληλοσυγκρουόμενων αρμοδιοτήτων με αποτέλεσμα να αναπαράγεται η γραφειοκρατία, να αναπαράγεται η πολυνομία.

Κύριε Πρόεδρε

Την αποστολή αυτή, εσείς προσωπικά και η Νέα Δημοκρατία, θα κληθείτε σύντομα να την αναλάβετε. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να είναι μια Νέα Δημοκρατία, η οποία έχοντας αξιοποιήσει την ιδεολογική και πολιτική κληρονομιά της να μπορέσει να χτίσει την αξιόπιστη πολιτική πρότασή της για το μέλλον.

Ελεύθερη, ανοιχτή, κρατώντας από το παρελθόν ότι την κάνει περήφανη, αφήνοντας πίσω ότι δυσάρεστο. Οφείλουμε απέναντι στην ιστορία μας, τους πολίτες, τα στελέχη της παράταξής κι όσους μοιράζονται με μας τις ίδιες αγωνίες και αξίες να διαμορφώσουμε ένα νέο όραμα.

Να μιλήσουμε στον πολίτη με απλά και κατανοητά λόγια.

Να κάνουμε τον συνταξιούχο να πιστέψει πάλι σ’ εμάς, να προσεγγίσουμε πραγματικά τον νεαρό πτυχιούχο που αγωνιά για δουλειά.

Να βρεθούμε πάλι κοντά στον αγρότη όχι με λόγια ψεύτικα, αλλά νοιώθοντας την καθημερινή του αγωνία.

Χρειάζεται να ξαναδώσουμε στον κόσμο μας ελπίδα.

Σήμερα προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε όλους να έρθουν πάλι κοντά μας, προσπαθούμε να φέρουμε νέους ανθρώπους να γίνουν μέλη μας.

Αυτή η διαδικασία σίγουρα δε θα είναι εύκολη.

Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να πείσουμε όχι μόνο τους οπαδούς και τα στελέχη της παράταξης, αλλά κι όλους, όσοι θα ήθελαν να συμμετέχουν, βάζοντας το δικό τους λιθαράκι στο νέο ξεκίνημα της Ν.Δ..

Και για να το πετύχουμε αυτό πρέπει, πρώτα-πρώτα, να τον πείσουμε, ότι αυτή η σχέση κοινωνίας-κόμματος, θα υπάρχει και την επόμενη μέρα κι ότι αυτήν τη φορά δεν θα τον προδώσουμε. Θα είμαστε πάντα μαζί, με έντιμη σχέση και αμοιβαίο σεβασμό.

Τίποτε δεν είναι εύκολο. Αξίζει, όμως, να το προσπαθήσουμε για την παράταξη, που μας εκφράζει, για την παράταξη που αποτελεί εγγύηση για την πολιτική μας ζωή, για το μέλλον της πατρίδας μας.


  • 0

Ομιλία στο 5ο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας

Αθήνα 9/10/2017

Κυρίες και κύριοι, αγαπητές φίλες και φίλοι, χαιρετίζω και εγώ το σημερινό συνέδριο.

Νομίζω ότι ήταν απαραίτητο να γίνει. Είναι μία ευκαιρία να βρεθούμε όλες και όλοι που ασχολούμαστε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να ανταλλάξουμε εμπειρίες, απόψεις, προτάσεις  προκειμένου να βελτιώσουμε τη δουλειά μας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σε μια περίοδο πολυεπίπεδης κρίσης, όπως αυτής που διανύουμε δεν χωρά αμφιβολία ότι η συμβολή της Αυτοδιοίκησης στη διασφάλιση της κοινωνικής μας συνοχής διαδραματίζει κομβικό ρόλο. Ευχόμαστε να γίνει η ενσωμάτωση της έμφυλης διάστασης σε όλες τις δράσεις και τις πολιτικές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στη βάση των αρχών και των αξιών της ισότητας των φύλων .

Στο Γραφείο  Ισότητας των φύλων της ΕΝΠΕ η βαρύτητα του έργου μας για την εφαρμογή της ισότητας στην Αυτοδιοίκηση είναι πολύ μεγάλη.

Σε αυτό το πλαίσιο και ξεκινώντας από τις πλέον πρόσφατες δράσεις μας θα ήθελα να επισημάνω ότι λίγους μήνες πριν συμμετείχαμε στις  εργασίες της Επιτροπής η οποία αποτελείται από αιρετές γυναίκες της  πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης και  συστάθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών και ειδικότερα από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας με στόχο τις μεταρρυθμίσεις στην Αυτοδιοίκηση και την αναθεώρηση του Καλλικράτη. Βασική μας επιδίωξη είναι να παρακολουθήσουμε αυτές τις αλλαγές που στοχεύει η Κυβέρνηση και να είμαστε και εμείς μέρος αυτών των αλλαγών.

Η επιτροπή αυτή εργάστηκε συστηματικά παραδίνοντας πριν ένα μήνα περίπου στον Υπουργό ένα πόρισμα με συγκεκριμένες προτάσεις και νομοθετικές παρεμβάσεις για την προώθηση των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων στην Αυτοδιοίκηση.

Το συγκεκριμένο πόρισμα έχει σταλεί σε όλες τις Περιφέρειες, σε όλους τους Δήμους, σε όλες τις  θεσμοθετημένες Περιφερειακές Επιτροπές Ισότητας που υπάρχουν, σε όλες τις αιρετές γυναίκες.

Ενδεικτικά μόνο να σας αναφέρω ότι  οι προτάσεις αυτές αφορούν στην αύξηση της ποσόστωσης φύλου στην εκλογική διαδικασία και στα συλλογικά όργανα των ΟΤΑ. Προτείνουμε τουλάχιστον 40%.  Θέλω να σας πω ότι οι ποσοστώσεις είναι αφενός δημοκρατικό δικαίωμα, αφετέρου αποτελεί κατευθυντήρια οδό από τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο ΟΗΕ μάλιστα έχει θέσει ως στόχο να πετύχουμε το 50/50 της ισόρροπης συμμετοχής δηλαδή ανδρών και γυναικών μέχρι το 2020. Καταλαβαίνουμε ότι το 2020 αφορά χώρες και της Αφρικής και της Ασίας και της Ευρώπης.

Θα ήθελα να σας υπογραμμίσω ότι οι παραπάνω προτάσεις συζητήθηκαν και στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αιρετών Γυναικών των Περιφερειών με θέμα « Η ισότητα στην Αυτοδιοίκηση» το οποίο έλαβε χώρα στις 31 Οκτωβρίου 2017.

Εμείς εδώ, όντας μια ευρωπαϊκή χώρα, πιστεύω ότι θα είμαστε πιο θετικοί στο να ψηφίσουμε τουλάχιστον το 40% με προοπτική το 50%.

Επίσης, οι προτάσεις αυτές αφορούν στην υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων και τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων των Δήμων όταν υπογράφουν την ευρωπαϊκή χάρτα για την ισότητα των φύλων στις τοπικές κοινωνίες.

Σε συγκεκριμένες παραμέτρους σχετικά με τις υπηρεσιακές μονάδες των δήμων. Στη σαφή θεσμοθέτηση των δημοτικών επιτροπών ισότητας, καθώς εκλείπουν  στους δήμους σήμερα.

Στη σύσταση αυτοτελών γραφείων ισότητας σε κάθε περιφέρεια. Στην αναβάθμιση των ήδη θεσμοθετημένων επιτροπών ισότητας στις περιφέρειες.

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε το  Γραφείο  Ισότητας των φύλων της ΕΝΠΕ ήρθαμε σε επικοινωνία  με όλες τις ΠΕΠΙΣ αλλά και με γυναίκες εκπροσώπους τακτικές και αναπληρωματικές σε όλες τις περιφερειακές Επιτροπές Ισότητας, με τις οποίες και συνεργαζόμαστε .

Εξετάζουμε με κάθε λεπτομέρεια τα ζητήματα που προκύπτουν για τα θέματα της έμφυλης ισότητας και της λειτουργίας των δομών, σε κάθε Περιφέρεια.

Επίσης συνεργαστήκαμε με τα συμβουλευτικά κέντρα και οι ξενώνες φιλοξενίας που υπάγονται στους Δήμους και στις Περιφέρειες, για τις ανάγκες των γυναικών που έχουν υποστεί οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης.

Και θεωρώ ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαίο  να υπάρχουν τα συμβουλευτικά κέντρα και οι ξενώνες κακοποιημένων γυναικών.

Εκτός από την κοινωνική στήριξη, τη νομική συμβουλευτική, την κοινωνική υποστήριξη, προτείνουμε όπως προκύπτει όλες αυτές οι δομές να αναβαθμιστούν και να μπούν  θέματα σχετικά με την εργασιακή συμβουλευτική , ώστε μία γυναίκα που δεν έχει εργασία και δεν μπορεί να φύγει εύκολα από μία κακοποιητική σχέση, να μπορούν τα συμβουλευτικά κέντρα να τη συμβουλεύσουν και ακόμη αν μπορούν να την βοηθήσουν πώς θα αποκτήσει εργασία.

Η αναγκαιότητα αυτών των δομών είναι δεδομένη, προκύπτει και από τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η οποία θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή. Ελπίζω επιτέλους να ψηφιστεί μέχρι τέλος του χρόνου. Έχει ήδη  αναρτηθεί και στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ  και μέσα από αυτή τη συνθήκη, υποχρεώνεται η κάθε χώρα που την κυρώνει και τη ψηφίζει, να έχει τέτοιες δομές.

Μέχρι σήμερα 207 Δήμοι της χώρας και 13 Περιφέρειες έχουν ήδη υπογράψει αυτή τη Ευρωπαϊκή  Χάρτα

Εδώ όμως έχουμε ένα μείον. Η συγκεκριμένη Χάρτα υποχρεώνει κάθε Περιφέρεια  να φτιάξει ένα πλάνο για την ισότητα στην Περιφέρεια. Λίγες Περιφέρειες όμως είναι αυτές που έχουν φτιάξει ένα ολόκληρο πλάνο για κάποιες δράσεις.

Η Χάρτα, αποτελεί δέσμευση για την προώθηση των θεμάτων ισότητας σε όλους τους τομείς των τοπικών κοινωνιών και στοχεύει στην ανάπτυξη, την εφαρμογή και την αξιολόγηση δράσεων με τρόπο που όλοι οι πολίτες και οι δημότες, γυναίκες και άντρες να επωφελούνται χωρίς καμία διάκριση.

Στα πλαίσια της ευαισθητοποίησης των πολιτών σε ζητήματα ίσης συμμετοχής ανδρών και γυναικών σε θέσεις εξουσίας και λήψεις αποφάσεων , καταβάλλουμε σημαντική προσπάθεια για να επαναλειτουργήσουμε το Γραφείο Ισότητας της Ένωσης Περιφερειών το οποίο μετά από τη λήξη του προγράμματος που είχε σχεδιαστεί από τη Γενική Γραμματεία  το 2012 για την ενδυνάμωση αιρετών ή εν δυνάμει αιρετών γυναικών έπαψαν να χρηματοδοτούνται και λειτουργούν χωρίς προσωπικό

Σήμερα περισσότερο από ποτέ  νομίζω όλοι έχουν καταλάβει  ότι υπάρχει αναγκαιότητα για την ουσιαστική λειτουργία του Γραφείου.

Θεσμικά, λοιπόν, ζητούμε από την Γενική Γραμματεία Ισότητας και από τον Υπουργό Εσωτερικών να  το στηρίξουν, και να μπει μέσα  στις αλλαγές και να βρούμε από κοινού τον τρόπο πώς θα στελεχωθεί. Δεν χρειάζονται πολλά άτομα ,κι αυτό το λέω για να μην νομίζουν κάποιοι ότι μιλάμε για προσλήψεις..

Τελειώνοντας θα ήθελα να σας πω ότι το διήμερο 15-16 Νοεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε στην Ταορμίνα της Σικελίας η τελευταία από τις συνολικά δεκατρείς Υπουργικές Συναντήσεις στο πλαίσιο της Ιταλικής Προεδρίας της Ομάδας των επτά πιο ισχυρών οικονομικά κρατών του πλανήτη. Η συγκεκριμένη συνάντηση ονομάστηκε «Διάσκεψη για την Ισότητα των Φύλων» και οι εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας της Ιταλίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Καναδά, των Η.Π.Α., της Ιαπωνίας, καθώς και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επαναβεβαίωσαν τους βασικούς άξονες πολιτικής για την αναβάθμιση της θέσης του γυναικείου πληθυσμού και την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας των φύλων στον πλανήτη.

Η σχετική τετρασέλιδη Διακήρυξη της Συνάντησης εστιάζει στα ακόλουθα θέματα:

1) επανασχεδιασμός της αγοράς εργασίας και του συστήματος πρόνοιας με σκοπό την πλήρη αξιοποίηση των γυναικών στο χώρο της οικονομίας, με έμφαση

α) στη μείωση του έμφυλου χάσματος στην αγορά εργασίας,

β) στη συμφιλίωση προσωπικής, οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής,

γ) στην αντιμετώπιση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ γυναικών και ανδρών για εργασία ίσης αξίας,

δ) στη δημιουργία ποιοτικών δομών φύλαξης και φροντίδας για παιδιά και ανήμπορα άτομα,

ε)καθώς και στην προώθηση των γυναικών στους τομείς των θετικών και τεχνολογικών επιστημών (γνωστοί ως STEM)

2) υιοθέτηση των πλέον πρόσφορων νομοθετικών μέτρων για την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών σε θέσεις ευθύνης και σε όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή

3) στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας και αναγνώριση της συνεισφορά των γυναικών επιχειρηματιών στην καινοτομία, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην οικονομική ανάπτυξη

4) πρόληψη και καταπολέμηση όλων των μορφών του ειδεχθούς φαινομένου της βίας κατά των γυναικών, όπως

α) οι πρόωροι και οι εξαναγκαστικοί γάμοι,

β) η παρενόχληση στο δημόσιο και τον ιδιωτικό βίο,

γ) ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων,

δ) η παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική ή την εργασιακή εκμετάλλευση,

ε) η ενδοοικογενειακή βία και η βία μεταξύ συντρόφων

έτσι για τα επόμενα χρόνια το Γραφείο Ισότητας των φύλων της ΕΝ.Π.Ε θα δίνει προτεραιότητα σε πέντε βασικούς τομείς για ανάληψη δράσης, οι οποίοι έχουν άμεση σχέση  με τους προαναφερθέντες τομείς και με το εγχειρίδιο της ΕΕ για τη στρατηγική δέσμευση για την ισότητα των φύλων 2016-2019:

‣ αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας και της ισότιμης οικονομικής ανεξαρτησίας γυναικών και ανδρών•

‣ μείωση των διαφορών μεταξύ των φύλων όσον αφορά τους μισθούς, τις αποδοχές και τις συντάξεις και, κατ’ επέκταση, καταπολέμηση της φτώχειας των γυναικών•

‣ προώθηση της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων•

‣ καταπολέμηση της βίας λόγω φύλου και προστασία και στήριξη των θυμάτων• και

‣ προώθηση της ισότητας των φύλων και των δικαιωμάτων των γυναικών παγκοσμίως.

Ευχαριστώ για την προσοχή σας και το χρόνο σας. Περιμένω μέσα από τις εργασίες του συνεδρίου να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ευχαριστώ

 

 


  • 0

ΟΜΙΛΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ 2018

Αθήνα 30/11/2017

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Συζητάμε σήμερα για τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής για το έτος του 2018.

Ουσιαστικά πρόκειται για τον τέταρτο κατά σειρά προϋπολογισμό που καταθέτει η σημερινή Περιφερειακή αρχή και ο οποίος φυσικά συνοδεύεται –όπως και όλοι οι προηγούμενοι- από τις ίδιες τυμπανοκρουσίες αναφορικά με το κοινωνικό αλλά και αναπτυξιακό πρόσημο που παρουσιάζει.

Αυτά βέβαια ισχύουν μόνο στα χαρτιά, καθώς είναι πολύ πιθανό ο σημερινός προϋπολογισμός –όπως άλλωστε και όλοι οι προηγούμενοι- να μην εφαρμοστούν και να μην εκπληρώσουν τους στόχους που έχουν τεθεί.

Βέβαια αναμένουμε και φέτος η Περιφερειακή αρχή, κατά την προσφιλή της τακτική, να βρει κάποια δικαιολογία και να μεταθέσει τις ευθύνες προκειμένου να δικαιολογηθεί για τη δική της ανικανότητα και κωλυσιεργία.

Να θυμίσω ότι για την αστοχία του Προϋπολογισμού του 2015 έφταιγε η προηγούμενη Περιφερειακή αρχή που είχε την ευθύνη της κατάρτισής του.

Για την αστοχία του Προϋπολογισμού του 2016 έφταιγαν τα capital control και η στάση πληρωμών.

Περιμένουμε να ακούσουμε σήμερα σε ποιους λόγους οφείλεται η αστοχία του τρέχοντος οικονομικού έτους.

Περιμένουμε να ακούσουμε σήμερα, τι είναι αυτό που θα αλλάξετε προκειμένου να μη χαθεί ένα ακόμη οικονομικό έτος.

 

Κυρίες και Κύριοι,

Για μια ακόμη φορά, η Περιφερειακή αρχή χωρίς να έχει καμία απολύτως πρόθεση να συνεργαστεί και να ακούσει τις προτάσεις και από τις άλλες εκλεγμένες παρατάξεις, κατέθεσε τον Προϋπολογισμό του 2018.

Ένας προϋπολογισμός που συνοδεύεται από μεγάλα λόγια και από πολλά «θα».

Στην πράξη όμως, πρόκειται για ένα προϋπολογισμό, που περιλαμβάνει ελάχιστη παραγωγή νέου έργου, θέτει υψηλούς αλλά ταυτόχρονα και ανέφικτους στόχους προφανώς για να δημιουργήσει εντυπώσεις, χαρακτηρίζεται από έλλειψη σχεδιασμού και προγραμματισμού αλλά και από ανισοκατανομή πόρων ανάμεσα στους δήμους της Αττικής χωρίς όμως να δικαιολογείται επαρκώς για πιο λόγο γίνεται αυτό.

Το μόνο σίγουρο είναι πως ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός είναι μη αναπτυξιακός, ελάχιστα κοινωνικός, με περικοπή σημαντικών κονδυλίων.

 

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Σήμερα θα έπρεπε να συζητάμε για ένα προϋπολογισμό, που θα έδινε ώθηση στην ανάπτυξη, με στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της καινοτομίας και της απασχόλησης.

Θα έπρεπε να συζητάμε για το αύριο της Περιφέρειας Αττικής και πως θα εκμεταλλευτούμε με τον πιο παραγωγικό τρόπο τους πολύτιμους κοινοτικούς πόρους του ΕΣΠΑ.

Αντ’ αυτού, η σημερινή Περιφερειακή αρχή αδυνατώντας να ασκήσει μια σύγχρονη πολιτική, παραμένει προσκολλημένη στο χθες, προσπαθώντας μέσα από οικονομικές αλχημείες να ικανοποιήσει κομματικές σκοπιμότητες.

Σημαντικά έργα τα οποία θα δώσουν πολλαπλάσια προστιθέμενη αξία τόσο στην Περιφέρεια όσο και στη χώρα παραμένουν ανενεργά οι έχουν παραπεμφθεί στις καλένδες.

Η ανακατασκευή παιδικών χαρών, ο καλωπισμός δημόσιων χώρων, η αγορά (μίσθωση) κτιρίου για τη στέγαση της Περιφέρειας Αττικής, τα μικρά σε κλίμακα έργα στα οποία έχετε στρέψει την προσοχή σας, είναι μεν καλά και απαραίτητα καθώς βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών, ωστόσο δεν μπορούν να συγκριθούν με τα μεγάλα έργα που θα μπορούσαν να είχαν ξεκινήσει στη Περιφέρεια και τα οποία θα είχαν προσφέρει νέες θέσεις εργασίας, θα είχαν εκσυγχρονίσει την Περιφέρεια Αττικής, θα είχαν συνεισφέρει στην αύξηση του ΑΕΠ καθώς θα είχαν συμπαρασύρει παράπλευρες επενδύσεις, δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις αναγωγής της Περιφέρειας σε μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή πόλη.

Συμπερασματικά, είμαστε για άλλη μια φορά μπροστά σε ένα προϋπολογισμό, που δεν φέρνει τίποτα καινοτόμο και χωρίς να είναι ξεκάθαρο τι πραγματικά προσπαθείτε να υλοποιήσετε το επόμενο έτος.

Η μόνη λύση είναι η ανάπτυξη και αυτή θα έρθει μόνο μέσα από επενδύσεις.

Για να υπηρετήσεις όμως αυτή την πολιτική, πρέπει να την πιστεύεις, να τη νοιώθεις, να την ζεις. Οι επενδύσεις για εμάς είναι επιλογή, ενώ για εσάς είναι ανάγκη όταν δεν μπορείτε να τις αποφύγετε. Αυτή είναι και η μεγάλη μας διαφορά.

Σας ευχαριστώ.


  • 0

ΟΜΙΛΙΑΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΛΗΜΜΥΡΑ ΣΤΗ ΜΑΝΔΡΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Αθήνα 28/11/2017

Κυρίες και Κύριοι,

Θέλω ειλικρινά, να εκφράσω τη θλίψη μου για τον τραγικό θάνατο 23 συμπολιτών μας, καθώς και την αγωνία μου για την τύχη των αγνοουμένων.

Δυστυχώς το 2014 σε ερώτηση τότε για τις πλημμύρες, σας είχα επισημάνει ότι θα θρηνήσουμε και ανθρώπινες ζωές αν δεν ληφθούν σύντομα μέτρα.

Ειλικρινά θα ήθελα να μην είχα επιβεβαιωθεί, όμως ήρθε η 15η Νοεμβρίου 2017 -τρία χρόνια μετά- και οι φόβοι μου δυστυχώς έγιναν πραγματικότητα.

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις στην Δυτική Αττική, βρήκαν την περιοχή απροστάτευτη. Δεν έγινε καμιά ενέργεια για πρόληψη της συμφοράς με αποτέλεσμα να θρηνούμε πολλές ανθρώπινες ζωές και αμέτρητες καταστροφές στη Μάνδρα και στη Νέα Πέραμο.

Εδώ και λίγες μέρες η πόλη της Μάνδρας είναι αγνώριστη, οι πολίτες της έχουν λυγίσει. Η απόγνωση έχει σκεπάσει τη ζωή τους.

Από την πρώτη στιγμή που βρεθήκαμε εκεί, είχαμε πολλά αναπάντητα ερωτήματα για όσα βλέπαμε να συμβαίνουν.

Την ώρα που υπήρχαν νεκροί και πολλοί αγνοούμενοι καταλαβαίναμε με όσα βλέπαμε, ότι δυστυχώς όσο περνούσε η ώρα ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.

Στην προσπάθειά μας να καταλάβουμε τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την ανείπωτη τραγωδία, απλοί πολίτες αλλά και εκπρόσωποι των φορέων μας έλεγαν ότι τα αντιπλημμυρικά έργα στη Μάνδρα και στη Νέα Πέραμο έχουν κολλήσει λόγω της γραφειοκρατίας.

Μιας γραφειοκρατίας που εσείς καταγγέλλατε πριν αναλάβετε την Περιφερειακή αρχή και που μέχρι σήμερα -τρία χρόνια μετά- δεν έχετε κάνει τίποτα για να την αντιμετωπίσετε και μάλιστα με Κυβέρνηση φιλικά προσκείμενη σε εσάς.

Ακούσαμε μάλιστα ότι για την τραγωδία ευθύνεται ο Δασάρχης.

Ακούμε την κυβέρνηση να ψελλίζει ότι φταίει η κλιματική αλλαγή.

Για τις πλημμύρες μέχρι το 2014 για ότι γινόταν έφταιγε η εκάστοτε Κυβέρνηση, για τις πλημμύρες από το 2014 και μετά φταίει η κλιματική αλλαγή.

Όταν το 2014 συζητούσαμε το συγκεκριμένο θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο με αφορμή τις τότε πλημμύρες θυμάμαι ότι ο αγαπητός κ. Γαβρίλης είχε πει ότι: «δεν φταίει η Περιφέρεια που έβρεξε. Όποιος το δηλώνει παρακαλώ να αποσυρθεί, είναι υπερβολή. Το δεύτερο, απουσίαζε η Περιφέρεια. Το είπε η εκπρόσωπος του Συνδυασμού 180ο. Δεν το λέει ο λαός, δεν το λένε οι πολίτες, δεν το λένε οι πληγέντες».

Αλήθεια τα ίδια ισχυρίζεστε και σήμερα;

Η Περιφέρεια δεν φέρει καμία ευθύνη;

Δεν είχατε προειδοποιηθεί από τη μετεωρολογική υπηρεσία για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα;

Πως ακριβώς έκανε αισθητή την παρουσία της η Περιφέρεια εκείνες τις δύσκολες ώρες;

 

Τι έκανε για να προλάβει;

Δυστυχώς τίποτα!!!

Εσείς κ. Καραμάνο στην τοποθέτησή σας τον Οκτώβριο του 2014 λέγατε ότι «θα προχωρήσουμε με σχέδιο έχοντας σαν κατεύθυνση ένα συνολικό αντιπλημμυρικό σχεδιασμό που θα λύσει το πρόβλημα σε λίγα χρόνια οριστικά στην Αττική, με συγκεκριμένα βήματα και με πολύ μεγάλη ευαισθησία στις περιοχές που ζουν αυτοί οι πολίτες που θέλουν να τους κάνουν κάποιοι πολίτες Β’ κατηγορίας».

Αλήθεια τι έγινε με το σχέδιο που θα εκπονούσατε;

Σε ποιο βαθμό έχει ολοκληρωθεί και υλοποιηθεί;

Εδώ δεν είμαστε για να αντιπαρατεθούμε Κυρίες και Κύριοι και μάλιστα όταν υπάρχουν νεκροί. Πρέπει όμως να αποφασίσουμε εδώ και τώρα και να δοθεί άμεση λύση.

Να δεχθώ ότι το 2014 ήσασταν νέα Περιφερειακή αρχή σήμερα όμως έχετε το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης.

Τρία χρόνια μετά τι έχετε κάνει;

Να σας πω εγώ τι έχετε κάνει.

Ένα εργάκι εδώ, ένα εργάκι παραπέρα που δεν συνδέονται καν μεταξύ τους, χωρίς να υπάρχει πραγματικός συνολικός σχεδιασμός αλλά σχετίζεται με το ποιος Δήμος θέλει τι, και ποιος Δήμαρχος έχει καλές σχέσεις με την Περιφερειακή αρχή.

Αυτό το πράγμα έχει πάει μακριά. Όλο αυτό τον καιρό σας το είπαμε πολλές φορές ότι υλοποιείτε έργα βιτρίνας και δεν θέλετε να το καταλάβετε και έτσι φτάσαμε σήμερα εδώ.

Μεγάλη ευθύνη όμως έχει και η σημερινή Κυβέρνηση, καθώς είχε εγκεκριμένους ευρωπαϊκούς πόρους ύψους 76 εκ. ευρώ στη διάθεσή της για αντιπλημμυρικά έργα στη Δυτική Αττική και οφείλει σήμερα κιόλας να δώσει εξηγήσεις όχι μόνον γιατί δεν τα πραγματοποίησε, αλλά και που διοχέτευσε τα συγκεκριμένα κονδύλια.

Μάλιστα, τα 76 εκ. ευρώ ήταν δεσμευμένα κοινοτικά κονδύλια και μαζί με την εθνική συμμετοχή ανέρχονταν συνολικά σε 95 εκ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να θωρακίσουν τις περιοχές που επλήγησαν, αν η Κυβέρνηση δεν είχε ολιγωρήσει.

Κυρίες και Κύριο Συνάδελφοι,

Όλα τα ανωτέρω, αποδεικνύουν στην πράξη ότι η Περιφέρεια Αττικής ήταν ενήμερη, ωστόσο υπήρχε έλλειψη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικής προστασίας, ενώ οι όποιες ενέργειες, έγιναν με μεγάλη καθυστέρηση, όταν ήταν ήδη πολύ αργά.

Ειλικρινά δεν θέλω να σκέφτομαι τι θα έλεγε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ εάν βρισκόταν αυτός στην αντιπολίτευση και εμείς στην Κυβέρνηση, εάν είχε συντελεστεί μια τέτοια τραγωδία.

Σταματήστε να κρύβεστε πίσω από τον Δασάρχη, πίσω από τον κρατικό υπάλληλο, πίσω από έναν δικό σας υπάλληλο.

Για όλα μπορεί να φταίει ο δασάρχης. Για ένα πράγμα σίγουρα όμως δε φταίει, για τη διαχείριση της κατάστασης.

Η διαχείριση της κατάστασης και η προστασία της ζωής των πολιτών, ήταν και είναι αποκλειστική δική σας ευθύνη.

Σας ευχαριστώ.


  • 0

Ομιλία μου στο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΕΝ.ΠΕ και του γραφείου Ισότητας της ΕΝ.ΠΕ

Αθήνα 31/1020017

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΠΕ.ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΝΠΕ ΜΕ ΘΕΜΑ “ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ”

Κυρίες και Κύριοι,

     Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας εδώ.

    Το σημερινό συνέδριο,  συνδιοργανώνεται από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος και το Γραφείο Ισότητας της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος.

    Σκοπός του σημερινού συνεδρίου, είναι η ανταλλαγή απόψεων και η διεξαγωγή μιας παραγωγικής συζήτησης, σε σχέση με ένα ζήτημα ιδιαίτερα σημαντικό, το οποίο αφορά στην έμφυλη εμπειρία των γυναικών στην πολιτική.

     Η ισότητα των φύλων, συνιστά θεμελιώδες δικαίωμα για όλους και όλες καθώς και στοιχειώδη αξία για κάθε δημοκρατία.

     Προκειμένου να διασφαλιστεί το συγκεκριμένο δικαίωμα, δεν απαιτείται μόνο η νομική αναγνώριση της ισότητας των φύλων, αλλά και η εφαρμογή της σε πολλαπλούς τομείς της ζωής μας: πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό.

Το πρώτο επίσημο διεθνές κείμενο, που υιοθετεί τη στρατηγική και τον όρο «ένταξη της διάστασης ή οπτικής του φύλου σε όλες τις πολιτικές», παρουσιάστηκε στην 4η Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ στο Πεκίνο, γνωστή και ως «Πλατφόρμα Δράσης του Πεκίνου».

     Σύμφωνα λοιπόν με τα συμπεράσματα της συγκεκριμένης διάσκεψης:

     « επίτευξη του στόχου της ίσης συμμετοχής των γυναικών και των ανδρών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, θα επιφέρει την ισορροπία, η οποία θα αντικατοπτρίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τη σύνθεση της κοινωνίας και είναι απαραίτητη, ώστε να ενδυναμωθεί η δημοκρατία και να προωθηθεί η ορθή λειτουργία της τελευταίας»

     Σήμερα, παρά τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν λάβει χώρα, προκειμένου να αμβλυνθούν οι όποιες ανισότητες, εξακολουθεί να υπάρχει αδυναμία, να διατυπωθούν και να ακουστούν οι θέσεις των γυναικών στην πολιτική και γενικότερα στη δημόσια σφαίρα, γεγονός που οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό, στην άνιση αντιπροσώπευση και συμμετοχή των γυναικών σε θεσμικές δομές, όπως τα Κέντρα Λήψης Πολιτικών Αποφάσεων.

  Είναι σαφές ότι, η συστηματική ενίσχυση της πολιτικής συμμετοχής των γυναικών, χρειάζεται να επεκταθεί πέρα από την απλά αριθμητική αύξησή τους, καθώς αν και το ποσοστό αντιπροσώπευσης των γυναικών έχει αυξηθεί –γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τις πρόσφατες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στην Ελλάδα- η πρόοδος που έχει σημειωθεί είναι σημαντικά ελάχιστη.

     Οι συνταγές και τα εργαλεία του παρελθόντος, δεν αρκούν για να προβλέψουμε και να αντιμετωπίσουμε το παρόν και το μέλλον. Έχουμε ανάγκη από νέες στρατηγικές και ευέλικτες πολιτικές, που θα ανταποκρίνονται στα διαφορετικά δεδομένα των χωρών.

     Χρειαζόμαστε ρεαλιστικούς στόχους, που θα συμβάλουν στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων και της θέσης των γυναικών στις σημερινές συνθήκες της κρίσης. Ιδιαίτερα στις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου – όπως η Ελλάδα – που πλήττονται περισσότερο.

Κυρίες και Κύριοι,

     Η αύξηση του αριθμού των γυναικών, τόσο σε επίπεδο αντιπροσώπευσης, όσο και στα Κέντρα Λήψης Πολιτικών Αποφάσεων, σχετίζεται άμεσα και άρρηκτα, με τον ορθό σχεδιασμό στρατηγικών και πολιτικών.

Στόχος του Γραφείου Ισότητας των φύλων της ΕΝ.Π.Ε, είναι να συμβάλουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό, στην τροποποίηση της ισχύουσας κατάστασης για τις γυναίκες πολιτικούς και γενικάγια τις γυναίκες που επιθυμούν να εμπλακούν στην πολιτική

Το σημερινό συνέδριο σηματοδοτεί μια νέα φάση στις προσπάθειές μας για την προώθηση της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών, ενώ παράλληλα δίνει έμφαση σε ιδιαιτέρως σημαντικούς τομείς προτεραιότητας που απαιτούν ανάληψη δράσης. Επιπλέον, τονίζεται η επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστεί στην πράξη  η έννοια της ισότητας των φύλων σε όλες τις πολιτικές που ακολουθούνται, καθώς και στα χρηματοδοτικά προγράμματα της χώρας μας.

Σήμερα είμαστε το 30% της συμπλήρωσης των ψηφοδελτίων. Μετά όμως από αυτό τι γίνεται;;;

Ήρθε ο καιρός να μιλάμε για αύξηση της ποσόστωσης στο 40%, φυσικά θα μπορούσαμε να συζητάμε και το 50%.

     Η δημοκρατική διακυβέρνηση, δεν είναι μόνο αιτούμενο για την επίτευξη της ισότητας των δύο φύλων, αλλά είναι κυρίως απαίτηση της κοινωνίας και ως τέτοια θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε.

 Τελειώνοντας θα ήθελα να σας πω ότι για τα επόμενα χρόνια το Γραφείο Ισότητας των φύλων της ΕΝ.Π.Ε θα δίνει προτεραιότητα σε πέντε βασικούς τομείς για ανάληψη δράσης, όπως αυτοί αναφέρονται στο εγχειρίδιο της ΕΕ για τη στρατηγική δέσμευση για την ισότητα των φύλων 2016-2019:

‣ αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας και της ισότιμης οικονομικής ανεξαρτησίας γυναικών και ανδρών·

‣ μείωση των διαφορών μεταξύ των φύλων όσον αφορά τους μισθούς, τις αποδοχές και τις συντάξεις και, κατ’ επέκταση, καταπολέμηση της φτώχειας των γυναικών·

‣ προώθηση της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων·

‣ καταπολέμηση της βίας λόγω φύλου και προστασία και στήριξη των θυμάτων· και

‣ προώθηση της ισότητας των φύλων και των δικαιωμάτων των γυναικών παγκοσμίως.


  • 0

Ομιλία στη 26η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής “Ενημέρωση – συζήτηση για την αντιμετώπιση των πρόσφατων πυρκαγιών στην Αττική”

Αθήνα 31/8/2017

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Δυστυχώς για ακόμη μια φορά, η ανικανότητα και η αδυναμία της σημερινής Κυβέρνησης στη διαχείριση κρίσιμων καταστάσεων για τη χώρα, είχαν ολέθριες συνέπειες για τους πολίτες.

Η παντελής έλλειψη πρόληψης και σχεδιασμού, είχαν ως αποτέλεσμα τη μεγάλη καθυστέρηση στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Αττική αλλά και γενικότερα στην Ελληνική επικράτεια, γεμίζοντας με στάχτες και αποκαΐδια ολόκληρες περιοχές της χώρας.

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί, τόσο η απουσία των αρμόδιων Υπουργών οι οποίοι εμφανίστηκαν δύο ημέρες μετά σε σύσκεψη στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, όσο και του ίδιου του Πρωθυπουργού ο οποίος εμφανίστηκε τέσσερις ημέρες μετά στις καμένες περιοχές.

Βέβαια θα μου πείτε τι θα έκανε θα έπιανε και αυτός τη μάνικα για να βοηθήσει στην κατάσβεση; Όχι βέβαια αλλά υπάρχει και η ηθική διάσταση.

Χιλιάδες στρέμματα δάσους χάθηκαν, περιουσίες πολιτών εξαϋλώθηκαν μέσα σε ελάχιστα λεπτά, ενώ από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα.

Φωτιές ασφαλώς είχαμε και στο παρελθόν και θα έχουμε και στο μέλλον. Όμως είναι κρίμα, για να μην πω έγκλημα, να αφήνονται ολόκληρες περιοχές στο έλεος του κάθε εμπρηστή και οι κρατικές υπηρεσίες να μην κάνουν τίποτα.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η Κυβέρνηση αντί να αναλάβει τις τεράστιες ευθύνες που της αναλογούν, προσπάθησε κατά την προσφιλή τακτική της, να μεταθέσει τις ευθύνες αλλού, κάνοντας λόγο για «οργανωμένο σχέδιο» προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη με στόχο την απόκρυψη των πραγματικών υπαίτιων.

Ωραία, ας δεχτώ λοιπόν ότι πράγματι υπήρχε οργανωμένο σχέδιο το οποίο μάλιστα το γνώριζε από την αρχή Κυβέρνηση –κατά δήλωση των Υπουργών της-.

Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι, τι ακριβώς κάνατε για να το αποτρέψετε;

Γιατί αν δεν κάνατε τίποτα, αυτό αποδεικνύει στην πράξη την ανικανότητά σας και το πόσο επικίνδυνοι είστε.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Όταν ήρθε η φωτιά, είδαμε την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση κυρίως, για να μην πω αποκλειστικά και πρέπει να το τονίσουμε αυτό, να είναι παρούσες με όσες δυνάμεις μπορούσαν να συγκεντρώσουν.

Την ευθύνη της πυρόσβεσης και το συντονισμό τον είχε η Πυροσβεστική, όπου με τη βοήθεια χειριστών και μηχανημάτων του στρατού καθώς και επιταγμένων ιδιωτικών μηχανημάτων με τους χειριστές τους, προσπαθούσαν την τρίτη ημέρα της φωτιάς, να ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες.

Εκείνο όμως που είδαμε επίσης, ήταν προχειρότητα, αυτοσχεδιασμούς, πολλούς να «διατάζουν» και σίγουρα όλοι να έχουν άποψη για το τι έπρεπε να γίνει χωρίς οι ρόλοι να είναι ευδιάκριτοι.

Γιατί όλα αυτά;

Γιατί απλά δεν υπήρχε σχέδιο, δεν υπήρχε χαρτογράφηση της περιοχής.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Δυστυχώς η ζημιά που υπέστη η Βόρεια Αττική είναι πολύ μεγάλη και απαιτείται μεγάλο διάστημα προκειμένου να αποκατασταθεί, αν ποτέ αποκατασταθεί.

Γεννάτε λοιπόν το ερώτημα γιατί και πως φτάσαμε εδώ.

Μπορεί η Πυροσβεστική να είναι υπεύθυνη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, όμως η Αυτοδιοίκηση  έχει ευθύνη στον τομέα της πρόληψης.

Η ίδια η Περιφερειάρχης έγραφε σε άρθρο της ότι:«οι συνέπειες των δασικών πυρκαγιών (όπως και των άλλων φυσικών καταστροφών) προλαμβάνονται και περιορίζονται υπό την προϋπόθεση ύπαρξης σοβαρού σχεδιασμού, ετοιμότητας, συντονισμού και αποτελεσματικής δράσης. Πράγματα αυτονόητα, λυμένα εδώ και δεκαετίες σε άλλες χώρες, που όμως στην πατρίδα μας αποτελούν τμήμα της ευρύτερης υστέρησης και των δυσλειτουργιών ενός Δημόσιου τομέα που επί χρόνια χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο ανάπτυξης πελατειακών σχέσεων των κομμάτων εξουσίας και όχι ως μηχανισμός υγιούς ανάπτυξης του τόπου».

Εγώ συμφωνώ απόλυτα με τη συγκεκριμένη άποψη.

Ωστόσο οφείλω να ρωτήσω τι έχει γίνει στα ζητήματα της πρόληψης τα τελευταία χρόνια;

Τι είναι αυτό που έχει ριζικά αλλάξει;

Σε ποιες παρεμβάσεις συμφώνησε η Κυβέρνηση με την Περιφερειακή αρχή προκειμένου να αποτραπούν νέες πυρκαγιές;

Ποια μέτρα πρόληψης είχαν ληφθεί για τη φετινή περίοδο;

Πόσα χρήματα και πότε δόθηκαν στους Δήμους και για ποιο ακριβώς σκοπό;

Καθαρίστηκε έστω και ένα τετραγωνικό μέτρο γης ή ανοίχτηκε έστω και ένα μέτρο αντιπυρικής ζώνης;

Πόσες υπογραφές χρειάζονται για να κηρυχτεί μια περιοχή σε έκτακτη ανάγκη;

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Αν κάτι πρέπει να διδαχθούμε είναι ότι η πρόληψη πρέπει να τύχει μεγαλύτερης σημασίας. Όταν ανάβει μια φωτιά, πρέπει να υπάρχει άμεσος εντοπισμός και αντιμετώπιση.

Η εμπειρία λέει, ότι η φωτιά που δεν ελέγχθηκε εν τη γενέσει της, εξελίσσεται σε μεγάλη καταστροφή.

Για το λόγο αυτό απαιτείται:

  • Προληπτικός καθαρισμός των δασών από οτιδήποτε μπορεί να λειτουργήσει ως εύφλεκτη ύλη.
  • Διάνοιξη και άλλων αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων.
  • Δημιουργία Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας.
  • Αναβάθμιση των εναέριων μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας. Δεν γίνεται για παράδειγμα από τα 18 καναντέρ να πετάνε τα 6.
  • Χρήση μέσων σύγχρονης τεχνολογίας που θα βοηθούν στον έγκαιρο εντοπισμό και στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στο αρχικό τους στάδιο.
  • Έμφαση στη συγκράτηση των εδαφών και στα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα.
  • Αποτελεσματικός συντονισμός κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Πυροσβεστικής, Δασικής Υπηρεσίας, Αυτοδιοίκησης, κ.λπ.), υπό την επίβλεψη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας
  • Η επιτροπή Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής της Περιφέρειας θα πρέπει να παίζει πιο ουσιαστικό ρόλο.  Θα μπορούσε να συνεδριάζει πιο τακτικά προκειμένου να έχει επιτελικό ρόλο, με τη συμμετοχή αντιπροσώπων των Δήμων έτσι ώστε να γίνεται έγκαιρη καταγραφή των αναγκών για σωστή διαχείριση και κατανομή των πόρων.

Θέλω να ελπίζω ότι από εδώ και στο εξής, ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν και πως η πρόσφατη περιπέτεια της Αττικής να έχει κάνει τους αρμόδιους πιο υπεύθυνους και πιο αποτελεσματικούς.

Σας ευχαριστώ.


Ομιλία 17η συνεδρίασηΠεριφερειακού Συμβουλίου Αττική «∆ασικοί Χάρτες [Ν. 998/79 (ΦΕΚ 289/Α’/1979) ως τροποποιήθηκε µε το Ν. 4467/2017 (ΦΕΚ 56/Α’/2017)] και ισχύει».

 

Αθήνα 11-05-2017

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το θέμα των δασικών χαρτών είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα το οποίο μας επηρεάζει όλους. Πρόκειται για ένα ζήτημα που παραμένει επίκαιρο για πάρα πολλά χρόνια και δυστυχώς διαιωνίζεται έως σήμερα, χωρίς να έχει δοθεί οριστική λύση.

Και τούτο γιατί, η προσέγγιση που έγινε εξ’ αρχής ήταν λανθασμένη. Οι όποιες προσπάθειες έγιναν στη συνέχεια για να διορθωθεί η κατάσταση ήταν και αυτές ημιτελείς και αναποτελεσματικές και αυτό συνεχίζεται σήμερα οδηγώντας μας σε αδιέξοδο.

Ο λόγος για τον οποίο φτάσαμε στο σημερινό αδιέξοδο, έχει να κάνει πρωτίστως με το γεγονός ότι δεν τολμήσαμε από την αρχή να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο και να φτιάξουμε ρεαλιστικούς δασικούς χάρτες. Αλήθεια όμως, πώς θα δημιουργηθούν ρεαλιστικοί δασικοί χάρτες, όταν ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί, με βάση ποιες αεροφωτογραφίες θα γίνουν οι αποτυπώσεις;

Η αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί σήμερα στους πολίτες από την ανάρτηση των δασικών χαρτών είναι άνευ προηγουμένου. Είναι πολλές εκείνες οι περιπτώσεις, όπου έχουν αναρτηθεί ως δασικές περιοχές, περιοχές που είναι ήδη δομημένες και προ πολλού έχουν αλλάξει χαρακτήρα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Δήμος Πεντέλης.

Πατροπαράδοτοι οικισμοί της Πεντέλης όπως είναι η Γκορτσέζα, το Μπουρμπάχτι, ο Νταού Πεντέλης, η κεντρική Πλατεία Αγίας Τριάδας, κατοικούμενοι από το 17ο αιώνα και δομημένοι με άδειες από το 1934 που εμφαίνονται στους υπάρχοντες χάρτες του 1934 ως οικισμοί, να παρουσιάζονται σήμερα ως δασικοί και αναδασωτέοι.

Στην Δημοτική κοινότητα Μελισσίων περιοχές πλήρως δομημένες όπως ο Λόφος Μποκόρου, ο Σαλίγκαρος, η Δεξαμενή, ανεπτυγμένες οικιστικά, με δρόμους δίκτυα κοινής ωφέλειας, που κατοικούνται επί δεκαετίες σε αγροτεμάχια που κατατμήθηκαν και διανεμήθηκαν με αποφάσεις Υπουργού Γεωργίας παρουσιάζονται ως εκτάσεις δασικού χαρακτήρα.

Στη Δημοτική Κοινότητα Πεντέλης παρουσιάζονται πολλά παράξενα στις αποφάσεις των αρμοδίων υπηρεσιών και από αυτά θα σας αναφέρω δύο:

Η Κεντρική Πλατεία Αγίας Τριάδος Πεντέλης που για το ισχύον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο είναι πολεοδομικό κέντρο, για το ΥΠΕΚΑ είναι δασική και αναδασωτέα, παρά το γεγονός ότι είναι δομημένη με άδειες από το 1934 έως το 1937. Οι δασικοί χάρτες οι οποίοι έγιναν με βάση το υπόβαθρο 1934 -1945 εμπεριέχουν οικισμούς της Πεντέλης κατοικημένους από το 17ο αιώνα, εμφανίζονται δε αυτοί ως δασικοί και αναδασωτέοι, την ίδια στιγμή που δασικές εκτάσεις του Πεντελικού εντάχθηκαν τη δεκαετία του ’70 στο σχέδιο γιατί ανήκαν σε κάποιους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, χωρίς καμία έγκριση των δασικών υπηρεσιών ενώ δεν εντάχθηκαν σήμερα στους Δασικούς χάρτες.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Δυστυχώς ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή και συζητάμε σήμερα εδώ, δεν μας βγάζει από το σημερινό αδιέξοδο καθώς δεν δίνει οριστικές λύσεις.

Προσπαθεί ουσιαστικά να δώσει διευκρινίσεις σε προηγούμενο νομοσχέδιο και είμαι σίγουρη ότι και στο μέλλον θα έρθει ένα επόμενο νομοσχέδιο που θα δίνει διευκρινίσεις γι’ αυτά που δεν διευκρινίζονται σήμερα.

Από την αρχή, που υπήρξε η ανάρτηση των δασικών χαρτών, υπήρξαν πολλά παράπονα από πολίτες για τις πολλές παραλείψεις αλλά και τα λάθη που παρουσίαζαν οι αναρτημένοι χάρτες.

Έντονα παράπονα υπήρξαν επίσης από τους πολίτες και για το μικρό περιθώριο που έδωσε το Υπουργείο για την υποβολή ενστάσεων, ζητώντας να δοθεί παράταση στην καταληκτική ημερομηνία, προκειμένου να τους δοθεί ο απαραίτητος χρόνος ώστε να ενημερωθούν πλήρως για τα νέα δεδομένα αλλά και να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά από μηχανικούς και δικηγόρους.

Αναφορικά με τους δασωθέντες αγρούς. Όλοι ξέρουμε τι συμβαίνει, κυρίως στην περιφέρεια, αλλά όλοι ξεχνάμε αυτήν την πραγματικότητα. Σχετικά με τις εκχερσώσεις. Ξέρουμε ότι υπάρχουν νόμιμες και παράνομες εκχερσώσεις. Και σε αυτό το ζήτημα δεν δίνεται οριστική λύση.

Είναι προφανές ότι όλα αυτά τα προβλήματα τα αφήνουμε να αιωρούνται, οι πολίτες βρίσκονται σε ομηρία καθώς σήμερα καλούνται να δηλώσουν τις περιουσίες τους και να αποδείξουν ότι πράγματι τους ανήκουν καθώς τις ίδιες περιοχές τις διεκδικεί και το Δημόσιο.

Αναφορικά με τις οικιστικές πυκνώσεις. Είναι προφανές ότι έχει δομηθεί σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και με την πυκνότητα που προβλέπεται, πρέπει να εξαιρεθεί, να αντιμετωπιστεί χωριστά σαν μια πραγματικότητα και όλο το υπόλοιπο, που είναι βεβαίως δάσος, να προχωρήσει.

Όμως -και σε αυτό πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή- δε νοείται συνέχιση προστίμων κατασκευής και διατήρησης σε περιοχές οι οποίες εντάσσονται σε αυτές τις οικιστικές πυκνώσεις. Θα πρέπει να υπάρξει αναστολή των όποιων προστίμων έως ότου τελεσιδικήσει η διαδικασία γι’ αυτές τις περιοχές.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Οι δασικοί χάρτες είναι ένα ζήτημα μείζονος σημασίας. Για να λυθεί χρειάζεται συνεννόηση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Χρειάζεται όλοι να μιλήσουμε συγχρόνως, την ίδια γλώσσα. Γι’ αυτό άλλωστε βλέπουμε το τελευταίο διάστημα, που άρχισαν οι αναρτήσεις των δασικών χαρτών, να φωνάζει, να παραπονιέται όλη η Ελλάδα, η ΚΕΔΕ, οι δήμαρχοι, οι περιφερειάρχες, όλοι. Με την περιβαλλοντική ευαισθησία που πρέπει να έχει ο καθένας αλλά και με ρεαλιστική προσέγγιση αυτού του σύνθετου ζητήματος, πιστεύω ότι πράγματι μπορούμε να δώσουμε πραγματικές λύσεις στα υπαρκτά προβλήματα των συμπολιτών μας.


  • 0

Ομιλία της Επικεφαλής του Τομέα Ισότητας της Ένωσης Περιφερειών Φ. Βρύνα σε ημερίδα για τη φιλοξενία γυναικών προσφύγων και των παιδιών τους

Αθήνα 5/4/2017

  Δελτίο Τύπου

Ομιλία της Επικεφαλής του Τομέα Ισότητας της Ένωσης Περιφερειών Φ. Βρύνα σε ημερίδα για τη φιλοξενία γυναικών προσφύγων και των παιδιών τους .Διαβάστε εδώ

Η Επικεφαλής του Τομέα Ισότητας των Φύλων της ΕΝ.Π.Ε και Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής κα Φωτεινή Βρύνα, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε) κ. Κώστα Αγοραστό, συμμετείχε σε ημερίδα που πραγματοποίησε η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων με θέμα: «Παρουσίαση του πρωτοκόλλου συνεργασίας για τη φιλοξενία γυναικών προσφύγων και των παιδιών τους στο δίκτυο δομών πρόληψης και καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών».

Το συγκεκριμένο πρωτόκολλο το έχει συνυπογράψει και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας.

Η κυρία Βρύνα στο χαιρετισμό που απεύθυνε, στάθηκε στη σημασία υλοποίησης του συγκεκριμένου εγχειρήματος, περιγράφοντας παράλληλα τους σκοπούς και τους στόχους που περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο πρωτόκολλο συνεργασίας.

Στη συνέχεια, ανέλυσε το ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι Περιφέρειες στη συγκεκριμένη διαδικασία, ενώ στάθηκε και στις σημαντικές προσπάθειες που έχουν καταβάλει οι Περιφέρειες, από την από την αρχή της προσφυγικής κρίσης έως σήμερα, προκειμένου να υλοποιήσουν στο έπακρο τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει και να προσφέρουν βοήθεια στις γυναίκες αυτές που την έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη.

Επιπρόσθετα, η κα Βρύνα αναφέρθηκε στην αναποτελεσματική έως σήμερα διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος από την πλευρά της Κυβέρνησης, τονίζοντας παράλληλα ότι, χρειάζεται εγρήγορση και αποτελεσματικότητα με επαναπροσδιορισμό ρόλων και αρμοδιοτήτων, καθώς πλέον το προσφυγικό – μεταναστευτικό εισέρχεται σε νέα φάση και απέναντι στα ωραία λόγια υπάρχει η σκληρή πραγματικότητα.

 

Ακολουθεί ολόκληρος ο χαιρετισμός της κυρίας Βρύνα

«Κυρίες και Κύριοι,

Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας και το Γραφείο Ισότητας της ΕΝ.Π.Ε, αναγνωρίζοντας από την πρώτη στιγμή, το πόσο σημαντική είναι η παροχή υπηρεσιών σε ευάλωτες ομάδες του προσφυγικού πληθυσμού, όπως είναι οι γυναίκες πρόσφυγες θύματα ή εν δυνάμει θύματα βίας και τα παιδιά τους, καθώς και οι γυναίκες πρόσφυγες αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών, συνυπέγραψε με τους υπόλοιπους συναρμόδιους φορείς, το πρωτόκολλο συνεργασίας για το οποίο συζητάμε σήμερα εδώ.

Σκοπός του συγκεκριμένου πρωτοκόλλου, είναι να υπάρξει συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου με αποτελεσματικό και άμεσο τρόπο, να προσφέρουν την απαραίτητη βοήθεια στις ομάδες αυτές.

Οι στόχοι που τέθηκαν εξαρχής ήταν σαφείς και απλοί.

Αφενός η παροχή καταλύματος εντός των ξενώνων φιλοξενίας, με σκοπό την ασφαλή διαμονή και σίτιση των ανωτέρων κοινωνικών ομάδων και αφετέρου η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, υπό την αίρεση της εξασφάλισης διερμηνείας ή διαπολιτισμικής μεσολάβησης.

Ο ρόλος των Περιφερειών στη συγκεκριμένη διαδικασία περιλαμβάνει:

•           Την παραπομπή, μέσω των Κοινωνικών Υπηρεσιών και των Συμβουλευτικών Κέντρων των Δήμων της κάθε Περιφέρειας, γυναικών της ομάδας-στόχου και τα παιδιά τους στους Ξενώνες Φιλοξενίας του Δικτύου με  συγκεκριμένη διαδικασία.

•           Την ανάληψη της μεταφοράς των γυναικών της ομάδας-στόχου και των παιδιών τους με επιβατικά οχήματα ιδιοκτησίας ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, από και προς τις δομές φιλοξενίας ή όπου αλλού κριθεί αναγκαίο, κατόπιν απόφασης του οικείου δημάρχου ή περιφερειάρχη και

•           Την ενημέρωση αρμοδίως του Ε.Κ.Κ.Α. για τις περιπτώσεις φιλοξενίας γυναικών αιτουσών ασύλου ως υπεύθυνη αρχή για την τήρηση συστήματος καταγραφής, διαχείρισης και παρακολούθησης αιτημάτων στέγασης αιτούντων άσυλο.

Γίνεται λοιπόν σαφές, πως η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας και το Γραφείο Ισότητας, διαδραματίζουν έναν από τους πιο σημαντικούς ρόλους στο συγκεκριμένο εγχείρημα αλλά υπό αρκετά δύσκολες συνθήκες.

Ο συνωστισμός τόσο μεγάλων και ανομοιογενών πληθυσμών στους προσφυγικούς καταυλισμούς για παρατεταμένο διάστημα, είναι ένας παράγοντας που αυξάνει τους κινδύνους και το αίσθημα ανασφάλειας για τις γυναίκες πρόσφυγες.

Σε κάθε περίπτωση, η συμβίωση οικογενειών και γυναικών που ταξιδεύουν μόνες με άνδρες που ταξιδεύουν και αυτοί μόνοι και νιώθουν εγκλωβισμένοι, κάθε άλλο παρά καθησυχαστική μπορεί να χαρακτηριστεί.

Μια ακόμη παράμετρος του προβλήματος, που έχει επισημανθεί και από τις εκθέσεις των διεθνών οργανισμών είναι η έλλειψη γυναικών διερμηνέων. Με δεδομένο ότι οι γυναίκες πρόσφυγες κουβαλάνε σημαντικά τραυματικά βιώματα δεν μπορούν να χτίσουν εύκολα δεσμούς εμπιστοσύνης με άνδρες και να μοιραστούν τις εμπειρίες κακοποίησής τους.

 

Κυρίες και Κύριοι,

Σε ότι αφορά στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας σε σχέση με το πρωτόκολλο συνεργασίας για τη φιλοξενία γυναικών προσφύγων και των παιδιών τους, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι Περιφέρειες κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους, προκειμένου να υλοποιήσουν στο έπακρο τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει και να προσφέρουν βοήθεια στις γυναίκες αυτές που την έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη.

Είναι γεγονός ότι οι όποιες υποδομές που δημιουργήθηκαν στην Ελληνική επικράτεια, μπορεί να μην είναι τέλειες και να δημιουργήθηκαν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και κάτω από πολύ ασφυκτικά πλαίσια, ωστόσο το γεγονός αυτό δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για κανένα.

Δώδεκα μήνες μετά, δυστυχώς τίποτα δεν έχει αλλάξει παρά τις διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης ότι θα γίνει ο διαχωρισμός των προσφύγων, των παράτυπων μεταναστών, των μονογονεικών οικογενειών καθώς και των ασυνόδευτων παιδιών. Τα δε προαναχωρητικά κέντρα υπολειτουργούν ,ενώ όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα η κατάσταση ο αριθμός τους είναι ανεπαρκής.

Η διαχείριση του προσφυγικού μεταναστευτικού ζητήματος, προϋποθέτει συλλογική προσπάθεια και όχι άβατα.

Έγκαιρα η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ζήτησε την άμεση ενίσχυση της στελέχωσης των Υπηρεσιών Ασύλου ώστε να ανταποκριθούν στο μεγάλο όγκο των συσσωρευμένων αιτήσεων και  ανέδειξε το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα ως πρωτόγνωρο με ανθρωπιστική διάσταση και σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις από την υπερσυγκέντρωση στις περιφέρειες πρώτης υποδοχής (Βορείου και Νοτίου Αιγαίου) και ακολούθως στις υπόλοιπες περιφέρειες που επωμίζονται το βάρος της φιλοξενίας.

Ο Πρόεδρος της ΕΝ.ΠΕ και περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός επανειλημμένα μέχρι σήμερα έχει δηλώσει ότι η συμβολή της Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού είναι αδιαμφισβήτητη παρ’ όλο που δεν της έχει δοθεί από την Πολιτεία ρόλος που θα έπρεπε.

Η πολυδιάσπαση και η πανσπερμία φορέων που εμπλέκονται, περισσότερα προβλήματα δημιουργούν παρά επιλύουν, ενώ η ενεργοποίηση τόσων ΜΚΟ, που λαμβάνουν μάλιστα χρηματοδότηση και από την ΕΕ δεν προσιδιάζει σε οργανωμένο κράτος αλλά παραπέμπει σε τριτοκοσμική χώρα.

Η χώρα μας ανέλαβε ένα χρέος ειρήνης, ένα χρέος ανθρωπότητας. Καθώς πλέον το προσφυγικό – μεταναστευτικό εισέρχεται σε νέα φάση και απέναντι στα ωραία λόγια υπάρχει η σκληρή πραγματικότητα, χρειάζεται εγρήγορση και αποτελεσματικότητα με επαναπροσδιορισμό ρόλων και αρμοδιοτήτων

Πρωτοβουλίες όπως το συγκεκριμένο πρωτόκολλο συνεργασίας, αποδεικνύει στην πράξη το πόσο κοντά είμαστε στους συγκεκριμένους ανθρώπους παρά τις σημαντικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και εμείς οι ίδιοι.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας και το Γραφείο Ισότητας της ΕΝ.Π.Ε σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, θα συνεχίσουν τη σημαντική αυτή προσπάθεια, συνεισφέροντας και βοηθώντας με κάθε τρόπο τις ευάλωτες ομάδες του προσφυγικού πληθυσμού»


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Νοέμβριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930